Clicky


Marechaussee arresteert verdachte van grootschalige drugshandel en -smokkel via Schiphol

Marechaussee arresteert verdachte van grootschalige drugshandel en -smokkel via Schiphol
12-05-2023 09:21 | Incidenten | auteur Redactie

SCHIPHOL - De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag 9 mei 2023 een 36-jarige man uit Amstelveen aangehouden in een lopend onderzoek naar drugssmokkel.

Het onderzoek naar de verdachte startte nadat een rechercheteam van de Marechaussee informatie ontving dat de man zich bezig hield met handel in verdovende middelen. De informatie kwam aan het licht nadat versleutelde berichten via SKY ECC waren ontsleuteld en geanalyseerd door een gespecialiseerd team.

De man wordt er van verdacht dat hij zich tussen 2019 en 2021 schuldig heeft gemaakt aan de handel in- en het voorhanden hebben van verdovende middelen en het plegen van voorbereidingshandelingen ten aanzien van smokkel van verdovende middelen.

Hierbij werd gebruik gemaakt van diensten van legale bedrijven in Nederland en het buitenland. Uit de berichten bleek dat hij vermoedelijk betrokken is bij de invoer van honderden kilo’s cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Schiphol en de haven van Rotterdam.

Het onderzoek wordt voortgezet door het rechercheteam van de Marechaussee onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland.

Drugsteam Schiphol

De Koninklijke Marechaussee verricht naast grensbewaking op de luchthavens ook alle politie- en recherchetaken. Met betrekking tot verdovende middelen, die worden aangetroffen op luchthaven Schiphol, verricht de Marechaussee onderzoek naar de aangehouden verdachten en mogelijke opdrachtgevers of afnemers. Ook wordt op basis van informatie over drugssmokkel of drugshandel op of via Schiphol onderzoek ingesteld. Het drugsteam Schiphol van de Marechaussee en het CargoHarcteam Schiphol (een samenwerkingsverband van Douane, FIOD en Marechaussee) verrichten die onderzoeken om drugssmokkel en vaak daarmee gepaarde ondermijnende criminaliteit tegen te gaan.