Clicky


Eerste cabine cao TUI fly een feit

Eerste cabine cao TUI fly een feit
26-05-2023 17:09 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Een grote groep bevlogen cabineleden en zelfs de rechter moest eraan te pas komen, maar met resultaat: de eerste cabine cao TUI fly is een feit. Met een loonsverhoging van tussen de 8 procent en 13,5 procent en een regeling zodat oudere collega’s met een salarisaanvulling minder kunnen gaan werken, zonder dat hun pensioenopbouw wordt aangetast.

Birte Nelen, bestuurder FNV Luchtvaart: "Deze cao markeert een historisch moment en is al heel lang een grote wens van het TUI fly cabinepersoneel."

Al sinds 2019 probeerde cabinepersoneel van TUI fly via FNV Luchtvaart een stem te krijgen in het onderhandelingsproces over arbeidsvoorwaarden. Ondanks het grote ledenaantal, wilde TUI alleen overleggen met de ondernemingsraad. Om dit te doorbreken stapte FNV Luchtvaart namens de leden naar de rechter. Die deed in augustus 2022 in hoger beroep uitspraak: TUI fly moest met de vakbond in onderhandeling over een cao voor het cabinepersoneel, op straffe van een dwangsom. Nelen: "Daarna heeft TUI fly zich opgesteld als constructieve werkgever."

Allereerste cao

Het schrijven van een volledige cao-tekst met alle arbeidsvoorwaardelijke afspraken is een tijdrovend proces. Tijd die de leden bij TUI fly niet hebben, want de gevolgen van de inflatie zijn elke dag te voelen in de portemonnee. Daarom is nu gekozen voor een snel resultaat gericht op verbetering van het salaris. Werknemers bij TUI fly krijgen vanaf 1 juli 2023 8 procent tot 13,5 procent meer loon, afhankelijk van hun functie. Verder zijn er afspraken gemaakt over de volgorde van promotie naar de functie van purser en over meer zekerheid bij het aanvragen van vrije dagen. De leden stemmen nu over deze eerste afspraken. Om een volledige cao te schrijven gaat de FNV maandelijks met TUI fly om de tafel.

FNV Luchtvaart groeit bij cabinepersoneel

Binnen de luchtvaartsector is TUI fly het tweede bedrijf in zeer korte tijd waar de FNV in eerste instantie niet welkom was, maar waar inmiddels een cao-resultaat ligt. Ook bij easyJet verenigden leden zich, met een solide cao-resultaat als gevolg. Bij beide bedrijven heeft het ledental onder het cabinepersoneel de afgelopen tijd een grote vlucht genomen. Met als resultaat een goede loonstijgingen in tijden van hoge inflatie.