Clicky


BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates
27-05-2023 14:27 | Buitenland | auteur ANP/DPA/BLOOMBERG

LONDEN - [update 19:35 uur] Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

Vanwege het lange pinksterweekend is het erg druk op Britse luchthavens. Paspoorten moesten handmatig worden gecontroleerd en dat nam veel meer tijd in beslag. De wachttijden zouden zijn opgelopen tot meerdere uren. Volgens de BBC gaat doorgaans 60 tot 80 procent van de reizigers via e-gates, afhankelijk van de luchthaven.

Elektronische paspoortcontrole is beschikbaar voor Britten ouder dan 12 jaar en burgers van de Europese Unie en landen als Australië, Canada, de Verenigde Staten, Japan en Nieuw-Zeeland. Reizigers kunnen zelf hun paspoort scannen. Elektronische gezichtsherkenning wordt gebruikt om hun identiteit te verifiëren. Ze worden ook gefotografeerd als ze door de poort gaan.

Extra personeel

Heathrow, de grootste luchthaven van het Verenigd Koninkrijk, zei dat extra personeel wordt ingezet om met de lange wachtrijen om te gaan en in contact te staan met de grensautoriteiten.

Luchtvaartmaatschappij British Airways had donderdag en vrijdag ook met een eigen IT-storing te maken, waardoor veel vluchten geschrapt moesten worden en duizenden reizigers op Heathrow gedupeerd werden. Volgens de Britse maatschappij zijn die problemen inmiddels opgelost en wordt weer volgens schema gevlogen.