Clicky


Websites van havens aangevallen, mogelijk door Russen

Websites van havens aangevallen, mogelijk door Russen
14-06-2023 10:07 | Haven Nieuws | auteur ANP

ROTTERDAM - [update 15:30 uur] De websites van de havens van Rotterdam en Eemshaven/Delfzijl waren vorige week enkele uren uit de lucht door een ddos-aanval. Het ging alleen om de websites, de interne systemen zijn niet aangevallen. Dat zeggen woordvoerders van het Havenbedrijf Rotterdam en Groningen Seaports na berichtgeving van RTL Nieuws.

Volgens de haven van Rotterdam hebben de hackers geen schade aangericht. Ze zijn niet binnengedrongen in de systemen, hebben voor zover bekend niets gestolen of vergrendeld, en hebben ook geen losgeld geëist om de aanval te stoppen. "Het is niet zo dat dit dagelijks of wekelijks gebeurt bij ons, het is wel uitzonderlijk", zegt de havenwoordvoerster.

Over de daders kan de haven van Rotterdam niets zeggen. Volgens RTL Nieuws was de ddos-aanval het werk van de groep NoName05716. Dat is een relatief onbekende groep 'hacktivisten', die regelmatig digitale aanvallen uitvoert op tegenstanders van Rusland. Zo legden ze in mei de sites van de Rechtspraak en de Eerste Kamer plat tijdens een bezoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan Nederland. Bij ddos-aanvallen worden sites overspoeld met verkeer, waardoor ze haperen en slecht bereikbaar worden. Zulke aanvallen zijn redelijk eenvoudig uit te voeren.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt de aanvallen. "Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zien we vaker dat hacktivistische groepen in Nederland actief zijn. De oorlog is zeker een motief. We hebben eerder een beveiligingsadvies verstuurd, daar past deze aanval bijna een-op-een op", zegt een woordvoerster. "Het gaat de daders erom dat ze laten zien dat ze het doen, ze willen maatschappelijke onrust creëren. Ze richten zich op organisaties waarmee ze maatschappelijke impact hebben. Dit is nu gebeurd, en dit zal ook wel vaker gebeuren."

Cyberbeveiliger FalconFeeds.io, die NoName05716 in de gaten houdt, zegt dat de hackersgroep zich de afgelopen tijd richt op havens. Per dag zouden ze acht tot vijftien slachtoffers aanvallen. Ze zouden niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland, Italië, Spanje, Canada, Finland, Zweden, Polen, Griekenland, Bulgarije en Letland sites van havens hebben platgelegd. De haven in Groningen zou deze maand twee keer doelwit zijn geweest, op 6 juni en 10 juni. Ook de havens van Amsterdam en Den Helder zouden zijn aangevallen.