Clicky


Tientallen chauffeurs nemen rust op vluchtstrook Duitse A5 na vrachtwagenbrand

Tientallen chauffeurs nemen rust op vluchtstrook Duitse A5 na vrachtwagenbrand
16-06-2023 10:03 | Brand | auteur Redactie

VOGELSBERGKREIS -  Donderdagmiddag 15 juni rond 16:00 uur vloog een trailer in brand op de Duitse A5, Frankfurt richting Kassel, tussen de parkeerplaats Krachgarten en het knooppunt Alsfeld/West. De 40-jarige Poolse chauffeur kon zijn trekker met oplegger ongedeerd verlaten en de hulpdiensten waarschuwen. Toen ze ter plaatse kwamen, stond de trekker met trailer al volledig in lichterlaaie. De lading (60 stalen liggers) werd volledig vernietigd.

De brandweer had het vuur relatief snel onder controle. De combinatie viel zodanig uit elkaar dat de hele tweebaansweg naar het noorden/Kassel werd geblokkeerd door de stalen liggers die waren uitgegleden.

Bij het knooppunt Homberg/Ohm werd het verkeer van de snelweg omgeleid via een omleidingsroute naar Alsfeld.

Hulpverleners uit Vogelsberg brachten water naar weggebruikers die in de file stonden.

De aangestelde berger heeft met een speciaal kraanvoertuig het uitgebrande voertuig zo kunnen verschuiven en beveiligen dat vanaf omstreeks 21.00 uur de plaats van het ongeval veilig kon worden gepasseerd over de linkerbaan.

Al het opeengehoopte verkeer, dat toen al zo'n 18 kilometer lang vaststond, werd over één rijstrook langs de plaats van het ongeval geleid.

Veel vrachtwagenchauffeurs waren door de langdurige file echter al aan hun rustperiodes op de vluchtstrook begonnen. Ze moesten daarom door verschillende politie-agenten worden gewekt, wat tijdrovend was, en zij werden vervolgens verzocht hun reis voort te zetten.

De eigenlijke bergingswerkzaamheden van de uitgebrande vrachtwagen met oplegger op de rechterbaan konden pas na 03.00 uur veilig beginnen en duren waarschijnlijk tot de ochtend. Totdat de uitgebrande vrachtwagencombinatie definitief kan worden geborgen, moeten door de inzet van de kraan beide rijstroken naar het noorden weer worden afgesloten, zodat vanaf 05.15 uur een volledige afsluiting was ingesteld en het verkeer vanuit Homberg /Ohm wordt via de omleidingsroutes richting Alsfeld geleid.

Ook het asfalt van de rechterbaan zal moeten worden gecontroleerd nadat het wrak volledig is geborgen. Als de schade daar zo groot is dat de rechterrijstrook niet kan worden vrijgemaakt, moet rekening worden gehouden met een nog langere eenbaansweg en de daarmee samenhangende hinder voor het weekendverkeer.