Clicky


Na lange droogte zondag kans op gladheid door buien

Na lange droogte zondag kans op gladheid door buien
17-06-2023 10:26 | Weer en Verkeer | auteur ANP

HOUTEN - Voor het eerst in meer dan een maand zijn er buien op komst. Zaterdagavond blijft het droog, maar vooral in de loop van zondagmiddag neemt de kans op plaatselijke buien vanuit het zuiden toe, meldt Weeronline. Dat kan tot gladheid leiden.

Voor weggebruikers wordt het tijdens de eerste regen even oppassen. Door een combinatie van regen en vuilresten kan een slijmerige laag ontstaan op het wegdek, waardoor het glad kan zijn. Lichte regen vormt meer risico; zodra het hard begint te regenen, spoelt de gladde laag weer snel weg. Ook de ANWB waarschuwt voor "spekgladde" wegen door de eerste regenbuien.

Op het droge en warme asfalt zijn door het verkeer veel rubber en vette stoffen achtergelaten. Wanneer deze vastgeplakte substanties door het regenwater losraken van het asfalt kan dit leiden tot verraderlijke gladheid en minder grip, verklaart de ANWB. De verkeersdienst waarschuwt automobilisten en met name motorrijders om goed op te letten.

Ook de rest van de week is er kans op een enkele regen- of onweersbui, maar er zijn ook genoeg droge momenten. In de loop van de week kan het plaatselijk nog steeds glad zijn. De temperatuur blijft vrij hoog voor de tijd van het jaar met dagelijks maxima rond 25 graden.