Clicky


Extinction Rebellion: vanaf 9 september dagelijkse blokkade A12

Extinction Rebellion: vanaf 9 september dagelijkse blokkade A12
20-06-2023 12:31 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DEN HAAG - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) dreigen vanaf zaterdag 9 september elke dag de A12 in Den Haag te blokkeren. De klimaatactiegroep zegt pas te stoppen met de dagelijkse blokkades als de overheid alle subsidies aan de fossiele industrie afschaft.

De demonstraties op de Utrechtsebaan, zoals dat deel van de A12 heet, moeten om 12.00 uur beginnen. Als de politie de klimaatactivisten van de snelweg haalt, zullen ze elke dag terugkomen om 12.00 uur om de blokkade voort te zetten, kondigt Extinction Rebellion aan op een persconferentie op een hoek van de Prins Clauslaan in Den Haag. Dat is boven de tunnelbak van de A12.

Een woordvoerder verwacht dat 9 september voldoende mensen aansluiten om de actie vol te kunnen houden. Wel kan het aantal demonstranten in de dagen erna verschillen. "De ene dag kan het bijvoorbeeld een groepje van vijf mensen zijn, de andere dag weer een paar honderd." De groep heeft ervoor gekozen om in september actie te voeren vanwege Prinsjesdag.

Zeven eerdere blokkades

Extinction Rebellion heeft de Utrechtsebaan al zeven keer eerder geblokkeerd. De locatie is uitgekozen omdat de weg tussen de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ligt. XR wijst erop dat Nederland al meer dan tien jaar geleden beloofde om uiterlijk in 2020 subsidies stop te zetten die schade aan het milieu opleveren. "Zolang het kabinet weigert te luisteren, zijn we gedwongen actie te voeren", zegt Amber Daal van Extinction Rebellion op de persconferentie.

"We bevinden ons op een cruciaal moment", vervolgt Daal. "Wat we nu doen bepaalt voor duizenden jaren hoe de aarde eruit gaat zien en hoe leefbaar die nog gaat zijn." Duizenden demonstranten deden mee aan eerdere blokkades. Hierbij heeft de politie in totaal meer dan 3000 arrestaties verricht. Onder hen zijn ook mensen die meerdere keren werden opgepakt.