Clicky


Verbouwing BAS Carrosserie: mijlpaal met emoties

Verbouwing BAS Carrosserie: mijlpaal met emoties
21-06-2023 12:03 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

VEGHEL - Sinds 1 maart 2023 wemelt het van de bouwactiviteiten op de locatie waar de 61-jarige BAS-geschiedenis ooit begon: de Eerdsebaan 7 in Veghel. Volgend jaar zomer staat hier een splinternieuw BAS Truck Center. Het haast historische carrosseriebedrijf wordt een multifunctioneel truck center, waar de klant straks alle stadia beleeft van de klantreis naar een nieuwe truck. Het wordt een mijlpaal. Maar wel een mijlpaal met emoties. Want de jongensjaren van Bas en Caspar van Heertum zijn nauw met deze locatie verbonden.

"Hier hebben Bas en ik wel honderd keer de vloer geveegd, tot in de kleinste hoek", zegt Caspar. "Niet zelden ben ik er met het zweet onder mijn armen binnengelopen", zegt Bas, "want mijn vader kon kritisch en scherp uit de hoek komen." De jeugd van Caspar en Bas stond grotendeels in het teken van ‘de BAS’. De Eerdsebaan is de magische plek waar ze als jonge jongens leerden wat hard werken is. Het is de plek waar hun vader, Martin van Heertum, zijn toekomstige opvolgers inpeperde dat succesvol ondernemerschap valt of staat met discipline.

De Eerdsebaan, vertellen Bas (51) en Caspar (53), is de plek waar baanbrekende beslissingen werden genomen die de basis vormden voor groei. Beiden herinneren zich dat hun vader ze trots het bedrijf liet zien waar hij vanaf 1978 als directeur orde op zaken zou gaan stellen. Dat bedrijf heette toen nog B.A.S. Er werkte een handvol mensen. De Brabantse Automobiel Service vertegenwoordigde meerdere vrachtautomerken, waaronder Volvo. Met keihard werken haalde Martin van Heertum de onderneming in korte tijd uit de rode cijfers. Dat dit zijn levenswerk zou worden, kon niemand toen vermoeden.

Ambities en een eigenzinnige visie op de truckwereld

Martin van Heertum had ambities en een eigenzinnige visie op de truckwereld. In 1986 zag hij zijn kans schoon om BAS over te nemen van Volvo Truck Corporation. Zijn ondernemerschap, lef en overtuiging dat klanten ontzorgd willen worden vormden de basis voor wat nu BAS Group is. Zijn erfgoed wordt gekoesterd door zijn zoons die het familiebedrijf sinds 2000 lieten doorgroeien tot een internationale onderneming met ruim duizend enthousiaste collega’s.

Caspar: "De overname in 1986 was mijn vaders eerste serieuze investering. Een gewaagde investering voor die tijd. Ik herinner me een groots openingsfeest waar mijn opa naast mijn vader en moeder stond te glimmen."

De Eerdsebaan groeit uit tot als best benoemde Volvo truckdealer van Nederland. Er volgen meer investeringen: de realisatie van BAS Tilburg, via een overname; BAS Veldhoven, en de oprichting van BAS Trucks BV, gespecialiseerd in gebruikte trucks, wat zich in de tussentijd heeft weten te innoveren tot het online platform BAS World. Iedere stap die Martin van Heertum zette, was gericht op de uitbreiding van zijn dienstenpakket aan chauffeurs en transporteurs. Het BAS-aanbod van verkoop- en onderhoudsservices kon wat hem betreft niet breed genoeg zijn.

Voor Caspar en Bas begon hun ‘werkzame’ leven bij BAS al op zeer jonge leeftijd, toen ze nog schooljongens waren. In hun vrije tijd werden ze geacht hun handen uit de mouwen te steken aan de Eerdsebaan. Van eindeloos vloeren aanvegen tot ‘jongste bediende’ op de meest uiteenlopende werkplaatsplekken. Caspar: ‘Het motto bij ons thuis was: als je voor je zestiende niet leert werken, dan leer je het nooit meer. We moesten het ook niet in ons hoofd halen om te laat te komen! Wat voor andere medewerkers gold, gold ook voor ons. Geen onderscheid. Hard werken en jezelf willen verbeteren, dat was en is de BAS-cultuur.’

‘Succes wordt bepaald door blije klanten en medewerkers’

"Voor mijn vader stond de klant op een voetstuk", vertelt Bas. "Het klantbelang ging voor alles, óók voor het familiebelang. Het bijzondere is dat mijn vader ervan doordrongen was dat je klanten alleen blij kunt maken als je genoeg gemotiveerde medewerkers in huis hebt. Als hij iets in je zag, kreeg je alle kansen om je rol te pakken en jezelf te verbeteren. Dat maakt BAS Group zo bijzonder. Tot op de dag van vandaag. Bij ons zitten de medewerkers aan het stuur en zijn wij collega’s."

Vanuit de Eerdsebaan bouwde Martin van Heertum zorgvuldig verder aan zijn ‘truckimperium’. Met als hoogtepunt, na tal van uitbreidingen: het nieuw gebouwde hoofdkantoor aan de Mac Arthurweg in Veghel. Wat een feestjaar had moeten worden, werd een noodlottig jaar. Drie dagen voor de officiële verhuizing naar de splinternieuwe locatie, kwam Martin van Heertum plotseling te overlijden.

‘Pa zou apetrots zijn op wat we nu gaan realiseren’

Caspar van Heertum: "Dit kwam als een enorme klap. Voor de hele familie. In zijn oude kantoor heeft mijn vader vlak voor de verhuizing letterlijk en figuurlijk alles afgesloten. Geloof me, hij zit nog elke dag in ons hoofd. Hij kijkt met ons mee. En ik weet zeker dat hij apetrots zou zijn op wat we nu aan de Eerdsebaan gaan realiseren. Zie het maar als een eerbetoon aan wat hij daar zestig jaar geleden heeft neergezet."

"Mijn vader was een ‘klantenman pur sang’ die zijn tijd ver vooruit was", vervolgt Bas. "De transformatie van de Eerdsebaan weerspiegelt zijn visie op hoe je klanten meeneemt in hun keuze- en aankoopproces. Met als sleutelwoorden: respect, openheid en flexibiliteit. In ons nieuwe BAS Truck Center valt alles samen: verkoop, service, belettering, spuiterij, opbouw, reparaties, alles. En ieder onderdeel is zichtbaar voor de klant. Dat maakt de Eerdsebaan nieuwe stijl uniek."

‘Dáár wil ik werken!’

Er zijn meer aspecten die de ‘Eerdsebaan nieuwe stijl’ uniek maken. De architectuur is uitnodigend en futuristisch, net als die van het hoofdkantoor. Voor de collega’s wordt het een fantastische omgeving om in te werken: open, warm, veel natuurlijk licht, natuurlijke materialen en aardse kleuren. De artist impressions van het interieur maken een overdonderende indruk. Dáár wil ik werken!

Er komt 880 m² kantoor (advies, klantcontacten, verkoop, werkverdeling, planning) en ruim 2.100 m² aan ultramoderne werkplaatsruimte, met eigen units voor de opbouw, spuiterij en belettering en design. De werkplaats voorziet in eigen ‘werkstraten’ en laadvoorzieningen voor elektrische trucks. Bas van Heertum is ervan overtuigd dat die vanaf 2035 de Nederlandse wegen domineren.

De tijd ver vooruit in energiemanagement

Het nieuwe BAS Truck Center wordt nagenoeg zelfvoorzienend als het om energie gaat. Vanwege specifieke werkzaamheden komt er op werkplaatsniveau een aantal kleine gasaansluitingen. Verder komt alle energie uit zelf geproduceerde elektriciteit. De spuitinstallaties draaien bijvoorbeeld op warmtepompen. Daarvoor komen ruim 1.300 zonnepanelen op het dak te liggen. Deze worden aangesloten op een eigen accu-installatie. Zo is er altijd groene stroom voor het gebouw zelf en voor de laadvoorzieningen voor de elektrische trucks.

‘Bij BAS geloven we in een groene toekomst’

"Met deze investering in een bijna energieneutraal gebouw laten we zien dat we geloven in een groene toekomst’, licht Bas toe. ‘Voor zowel het professionele wegverkeer als voor onze werkprocessen. Door het gebouw gastvrij en laagdrempelig te maken, denken we dat we onze klanten daar op een overtuigende manier in mee kunnen nemen. Ik kan haast niet wachten tot het zover is."

De collega’s die straks verhuizen naar hun nieuwe, innovatieve werkomgeving waar alle activiteiten van BAS Truck Center worden gecentraliseerd, zullen toch nog even geduld moeten hebben. De bouw verloopt in drie fases en de opening is gepland voor de zomer van 2024. Voor die tijd gaat de hele familie nog één keer eten in het oude kantoor van grondlegger Martin van Heertum, dat vervolgens tegen de vlakte gaat.

"Dat zal voor ons allemaal een emotioneel moment zijn", zegt Caspar van Heertum, "want hiermee wordt een bijzonder stukje geschiedenis afgesloten. Maar het wordt ook een heuglijk moment, want de opening van de Eerdsebaan markeert de toekomst van ons familiebedrijf – van BAS Group die zindert van de ambities. Reken maar dat we rond die tijd een aardig personeelsfeestje organiseren!"