Clicky


82 miljoen Europese subsidie voor drie spoorprojecten

82 miljoen Europese subsidie voor drie spoorprojecten
22-06-2023 12:17 | Algemeen | auteur Redactie

AMSTERDAM - Vanuit de Europese Commissie krijgt Nederland een subsidie van ruim € 80 miljoen voor drie spoorprojecten. Dat maakte het Europese agentschap voor klimaat, milieu en infrastructuur (CINEA) op 21 juni bekend.

Belangrijke projecten

ProRail krijgt € 72 miljoen. Daarvan gaat 70 miljoen naar het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Amsterdam. De North Sea Port Gent-Terneuzen ontvangt € 1,9 miljoen, voor grensoverschrijdend spoorgoederenvervoer. De gemeente Venlo krijgt € 9 miljoen voor de sanering van de overweg Vierpaardjes. Deze veelgebruikte viersporige overweg wordt vervangen door een tunnel. ProRail voert deze sanering uit, daarvoor hebben de gemeente Venlo en ProRail een uitvoeringsovereenkomst getekend.

ProRail is er trots op dat deze belangrijke projecten voor reizigers, omwonenden en het goederenvervoer deze subsidie krijgen. Er zit veel werk van onze mensen in de subsidieaanvraag van de drie spoorprojecten, het is positief om deze inspanning beloond te zien.

Europese doelstellingen

Elk jaar vragen organisaties subsidie aan voor projecten die direct bijdragen aan het realiseren van de Europese doelstellingen en wettelijke verplichtingen die gelden voor de spoorweginfrastructuur. Het geld komt uit het financieringsprogramma Connecting Europe Facility (CEF Transport), dat in totaal € 128 miljoen bedraagt. Daarvan gaat ook een deel naar weg, water en lucht.

De Europese Commissie bouwt met CEF Transport aan het kernnetwerk en het transportnetwerk voor goederen en reizigers in Europa. Zo worden de belangrijkste knooppunten, overslagterminals, (lucht)havens en steden met elkaar verbonden.