Clicky


VS: marine voorkomt inbeslagname olietankers Golf van Oman

VS: marine voorkomt inbeslagname olietankers Golf van Oman
05-07-2023 23:52 | Incidenten | auteur ANP/AFP

WASHINGTON - De Amerikaanse marine zegt voorkomen te hebben dat Iran voor de kust van Oman twee olietankers in beslag kon nemen. Bij de tweede poging zouden opvarenden van een Iraans marineschip schoten gelost hebben en het schip geraakt hebben. Vanuit Iran worden de beschuldigingen ontkend.

Volgens de Amerikaanse marine deden beide incidenten zich woensdag voor in internationale wateren. Eerst werd een poging gedaan om het schip TRF Moss in te nemen. Toen de Amerikaanse torpedobootjager USS McFaul ter plaatse kwam, zou het Iraanse schip zijn vertrokken.

Vervolgens kreeg de tanker Richmond Voyager de opdracht om te stoppen, waarbij ook werd geschoten. Ook daar ging de McFaul op af en zou het Iraanse marineschip het hebben opgegeven.

"Sinds 2021 heeft Iran bijna twintig buitenlandse vrachtschepen lastiggevallen, aangevallen of in beslag genomen, waarmee het een duidelijke bedreiging voor de maritieme veiligheid en de wereldeconomie vormt", zegt de marinetop in een verklaring. Bij de acties zou naast de McFaul ook "surveillancematerieel" ingezet zijn, waaronder een patrouillevliegtuig en een onbemand vliegtuig (MQ-9 Reaper).

Het Iraanse staatspersbureau IRNA zegt dat bronnen binnen defensie ontkennen dat Iran iets met pogingen te maken heeft om de schepen in beslag te nemen.