Clicky


CU Overijssel stelt vragen over toename risicovol goederenvervoer

CU Overijssel stelt vragen over toename risicovol goederenvervoer
18-07-2023 12:43 | Gevaarlijke Stoffen | auteur ANP

DEVENTER - De Overijsselse Statenfractie van de ChristenUnie heeft Gedeputeerde Staten vragen gesteld over mogelijke risico's van goederenvervoer per trein. "Wij lazen dat de norm van gevaarlijke stoffenvervoer over het spoor Deventer-Hengelo flink is overschreden. Veiligheidsrisico’s en overlast willen wij tot een minimum beperken", zegt fractiewoordvoerder Reinier Mulder.

De ChristenUnie wijst erop dat Overijssel een belangrijke functie heeft in de spoorverbinding tussen de Rotterdamse havens met Duitsland en Scandinavië. "Over het traject Deventer-Hengelo-Duitse grens worden ook gevaarlijke stoffen vervoerd. Op basis van Rijkswaterstaat-gegevens meldde RTV Oost dat vorig jaar 1449 ketelwagens met 'brandbaar gas' reden tussen Deventer en Hengelo, terwijl jaarlijks 210 wagens zijn toegestaan", meldt de ChristenUnie. "Ook de hoeveelheid 'zeer brandbare vloeistof' werd fors overschreden, namelijk 2153 ketelwagens waar er duizend zijn toegestaan."

De ChristenUnie wil van GS onder meer weten hoe ze tegen die overschrijding aankijken. Ook wil de partij weten of er bij de provincie klachten zijn binnengekomen over de kwestie en wat de provincie daarmee doet.