Clicky


Ameland vreest nog minder afvaarten van veerboot

Ameland vreest nog minder afvaarten van veerboot
26-07-2023 13:59 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP

HOLWERD - [update 16:35 uur] De gemeente Ameland vreest dat het aantal afvaarten van de veerboot van en naar het Waddeneiland volgende week nog verder zal afnemen. Dat kan het gevolg zijn van het invoeren van een nieuwe dienstregeling van Wagenborg Passagiersdiensten, die de veerdienst verzorgt. Wagenborg zegt zelf dat de nieuwe dienstregeling juist voor minder vertraging en meer afvaarten zal gaan zorgen.

Wagenborg perkte het aantal afvaarten eind juni drastisch in, omdat de steeds opnieuw dichtslibbende vaargeul van Holwerd naar Ameland zo smal was geworden dat boten elkaar niet meer veilig konden passeren. Zowel Friesland als Ameland was daar zeer ontstemd over. Volgens burgemeester Leo Pieter Stoel van Ameland heeft Rijkswaterstaat meermalen gezegd dat de vaargeul niet slechter is dan een jaar geleden.

Wagenborg liet woensdag weten dat op basis van nieuwe peilgegevens plekken bij de vaargeul zijn gevonden waar twee veerboten elkaar zonder gevaar kunnen passeren. Die peilgegevens waren niet eerder beschikbaar. Bij een bepaalde waterstand blijkt er twee tot drie keer per dag een extra schip te kunnen varen. Ook de sneldienst kan via deze route varen. Dat betekent meer afvaarten overdag, aldus de rederij.

Elf afvaarten per dag

Ameland stelt dat er in het hoogseizoen dertien afvaarten per dag zouden zijn. Dat is sinds eind juni teruggebracht naar negen afvaarten. In de nieuwe dienstregeling telt de gemeente zes afvaarten plus twee tot drie extra per dag, afhankelijk van het tij. "Dus helemaal niet meer." Ameland is ook boos dat Wagenborg nu voor de tweede keer in korte tijd de dienstregeling fors aanpast. "Slechts enkele dagen van tevoren en midden in het hoogseizoen." Volgens de gemeente hebben eilanders, ondernemers en toeristen nu al elke dag veel hinder van de aangepaste dienstregeling.

De nieuwe dienstregeling geldt in elk geval voor de maand augustus. In augustus zullen de rederij, het ministerie, betrokken gemeenten en consumentenorganisaties zich buigen over de dienstregeling voor de rest van 2023. Ameland wil een garantie op elf afvaarten per dag plus de sneldienst.