Clicky


Brandend vrachtschip Fremantle Highway versleept naar locatie ten noorden van Schiermonnikoog

Brandend vrachtschip Fremantle Highway versleept naar locatie ten noorden van Schiermonnikoog
29-07-2023 00:09 | Incidenten | auteur ANP

TERSCHELLING - Het brandende vrachtschip Fremantle Highway nabij Terschelling zal dit weekend vermoedelijk worden versleept. Het schip zal dan worden gebracht naar een tijdelijke ankerplaats, 16 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog, meldt Rijkswaterstaat.

Wanneer er wordt begonnen met het verslepen van het vrachtschip is onder meer afhankelijk van de rookontwikkeling en de weersverwachtingen. Maar volgens Rijkswaterstaat is het aannemelijk dat het dit weekend gaat plaatsvinden. De sleepactie zal tussen de 12 en 14 uur gaan duren.

Eenmaal op de beoogde ankerplaats wordt de situatie opnieuw bekeken. Het is volgens Rijkswaterstaat de bedoeling dat het schip op een gegeven moment naar een haven wordt versleept. Maar welke is nog onduidelijk.

De samenwerkende bergingsbedrijven die rondom het brandende vrachtschip liggen zijn vrijdag aan boord geweest om een sleepverbinding te maken, waardoor het beter verplaatst kan worden. Volgens Rijkswaterstaat is het schip stabiel en onder de waterlijn nog intact. Ook helt het niet over.

De voorbereidingen voor het verslepen naar de oostelijkere locatie zijn inmiddels begonnen. De plek ten noorden van Schiermonnikoog noemt Rijkswaterstaat "een betere uitgangspositie, die past bij de verschillende scenario’s en de verwachte weersomstandigheden".

De Kustwacht zal de scheepvaartbegeleiding verzorgen. Rijkswaterstaat meldt dat er geen directe gevolgen worden verwacht voor de bewoners en de natuur van de Waddeneilanden.