Clicky


'Hele drukke zaterdag' door vakantieverkeer op Europese wegen

'Hele drukke zaterdag' door vakantieverkeer op Europese wegen
29-07-2023 19:32 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DEN HAAG - [update 19:31 uur] Op meerdere wegen naar populaire vakantiebestemmingen in Europa is het zaterdag rond 17.00 uur nog steeds erg druk. Volgens een woordvoerder van de ANWB zijn files minder lang dan eerder op de dag, maar is het drukker dan vorige week zaterdag. Vooral in Italië en Frankrijk moeten mensen rekening houden met files.

In Frankrijk staat onder de 1000 kilometer file, zegt een woordvoerder van de ANWB. Vooral richting het zuiden staan auto's stil. Op het hoogtepunt, iets voor het middaguur, stond in het land bijna 1100 kilometer file. De ANWB zei eerder zaterdag de rest van de dag nog files te verwachten. Volgende week is het officieel zwarte zaterdag.

Op de Route du Soleil moeten automobilisten rekening houden met vertraging tussen Lyon en Marseille. Op de bekende autoroute naar het Zuid-Franse Marseille staat in beide richtingen drie kwartier file in totaal. Zaterdagochtend stond er anderhalf uur file op de Route du Soleil.

Ook op andere Europese snelwegen staan in de middag minder auto's stil. De wachttijd voor de Zwitserse Gotthardtunnel richting Italië is rond 17.00 uur anderhalf uur, meldt de ANWB. Rond het middaguur moesten mensen daar zo'n twee uur wachten.

In Duitsland zijn er volgens de woordvoerder veel minder files dan eerder zaterdag. Om 12.00 uur meldde de ANWB dat het vooral druk was rond de zuidelijke stad München, met name op de wegen richting het Oostenrijkse Salzburg en op die naar de Beierse grensplaats Füssen.

Zaterdagochtend hebben klimaatactivisten van de groep 'Letzte Generation' ('Laatste Generatie') de Brennerpas in Oostenrijk kort geblokkeerd, meldt persbureau Belga. Zeven actievoerders blokkeerden de A13 richting Italië, waarop een file van 4 kilometer was ontstaan.