Clicky


Brandende Fremantle Highway moet nog 33 km afleggen naar nieuwe locatie

Brandende Fremantle Highway moet nog 33 km afleggen naar nieuwe locatie
31-07-2023 09:10 | Incidenten | auteur ANP

SCHIERMONNIKOOG - [update 09:49 uur] Het brandende vrachtschip Fremantle Highway moet naar verwachting nog 33 kilometer (18 mijl) afleggen naar een plek ten noorden van Schiermonnikoog en Ameland. Zondagmiddag is begonnen het schip naar die beoogde tijdelijke plek te verplaatsen. "De aankomsttijd is nog steeds sterk afhankelijk van weer, rook, stroming en getij", zo laat Rijkswaterstaat maandagochtend weten.

Het vrachtschip wordt door twee sleepboten langzaam en gecontroleerd gesleept. Het verplaatsen van het vrachtschip is een tussenstap in de moeilijke bergingsoperatie. Op de tijdelijke locatie, 16 kilometer ten noorden van de twee Waddeneilanden, ligt het schip veiliger, omdat het verder weg van de vaarroutes en iets meer uit de wind ligt.

Tijdens de complexe klus wordt "continu gemonitord op onder andere de stabiliteit van het schip", benadrukte Rijkswaterstaat eerder al. Het speciale oliebestrijdingsvaartuig Arca blijft voor de zekerheid in de buurt. Later moet het schip veilig naar een haven worden gebracht. Het is nog niet duidelijk welke haven dat wordt.

De Fremantle Highway was volgeladen met enkele duizenden auto's op weg van Duitsland naar Egypte en zou daarna doorvaren naar Singapore. Dinsdagavond ging het echter mis en brak een grote brand uit. In het nauw gedreven bemanningsleden sprongen uiteindelijk van het hoge schip af in zee. Van de vooral Indiase opvarenden raakten er 22 gewond, één van hen kwam om het leven.