Clicky


Rijkswaterstaat: geen aanwijzing dat brand op vrachtschip Fremantle Highway nog woedt

Rijkswaterstaat: geen aanwijzing dat brand op vrachtschip Fremantle Highway nog woedt
01-08-2023 13:43 | Incidenten | auteur ANP

SCHIERMONNIKOOG - [update 16:40 uur] Er zijn geen aanwijzingen dat de brand op het vrachtschip Fremantle Highway nog woedt. Dat zegt Rijkswaterstaat. Volgens een woordvoerster bestaat er wel een mogelijkheid dat de brand weer oplaait.

De situatie aan boord is "nog steeds stabiel", blijkt uit een inspectie door een team van de bergingscombinatie. Het schip is onder de waterlijn "nog intact" en helt niet over.

Maandag kwam het vrachtschip met auto's dat vorige week in brand vloog nabij Ameland aan op zijn tijdelijke locatie op zee. Twee bergers versleepten het over een afstand van 66 kilometer naar een plek op zo'n 16 kilometer boven Schiermonnikoog en Ameland. Het schip is na aankomst geankerd en blijft aan sleepboten vastliggen. Ook blijft het oliebestrijdingsvaartuig Arca in de buurt.

De bergers zijn bezig met een plan van aanpak voor het verslepen naar de definitieve locatie. Het is nog niet bekend welke haven dat is. Dat is onder meer afhankelijk van de situatie aan boord van het vrachtschip en de verwachte weersomstandigheden. Ook moet de haven aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet er voor langere tijd plaats aan de kade zijn en moet er een vrachtschip met een diepgang van 10 meter kunnen aanleggen.

3784 auto's

Op dit moment liggen nog twee bemanningsleden in het ziekenhuis, bevestigde K Line, de charteraar van het vrachtschip, dinsdag. Het gaat om de kapitein en de loods. Na het incident vorige week werden 22 opvarenden naar het ziekenhuis gebracht. In totaal waren er 23 personen aan boord van de Fremantle Highway; 21 van hen hadden de Indiase nationaliteit, waarvan er één is overleden.

K Line zegt dinsdag ook dat er 3784 nieuwe auto's aan boord waren, een meer dan eerder gemeld. Iets minder dan 500 waren elektrisch.