Clicky


De MS Arca waakt over vrachtschip de Fremantle Highway

De MS Arca waakt over vrachtschip de Fremantle Highway
02-08-2023 11:01 | Incidenten | auteur Redactie

HAARLEM - De MS Arca, het meet- en oliebestrijdingsschip van Rijkswaterstaat, houdt in de buurt van vrachtschip Fremantle Highway een oogje in het zeil. Langzaam vaart het op en neer, gespitst op de kleinste olievlek.

Aan boord straalt Cees Zwaan rust en routine uit. Hij is al 25 jaar gezagvoerder op de Arca. "We houden de Fremantle voortdurend in de gaten", vertelt hij.

"Pas toen de situatie zo veilig was dat het schip op zijn parkeerplek lag, zijn we even weggeweest om bemanning te wisselen en voorraden aan te vullen. Daarnaast zorgen we samen met de Kustwacht voor de verkeersbegeleiding. We roepen schepen die dichterbij komen op om 2 mijl afstand te houden."

Cees kijkt met ervaren ogen naar de Fremantle Highway. "De eerste dag was er veel rook, maar dat werd minder. Je zag brandplekken op de huid van het schip. Maar dichter bij de waterlijn koelt het zeewater de scheepswand. Dan weet je: daar beneden is alles nog intact."

Toch blijft de Arca voorlopig in de buurt. Voor het geval dat.

Na het weekend wordt Cees afgelost, hij heeft dan zestien dagen achter elkaar gewerkt. "We mogen geen enkel risico nemen, zeker niet bij de Wadden. We blijven zolang als nodig, daarna gaan we weer aan ons reguliere werk als meetschip."