Clicky


Drukste dag verwacht op Europese wegen op zwarte zaterdag

Drukste dag verwacht op Europese wegen op zwarte zaterdag
05-08-2023 10:16 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DEN HAAG - Reizigers op routes naar populaire Europese vakantiebestemmingen moeten zaterdag rekening houden met grote drukte en extra reistijd. De ANWB waarschuwt voor de drukste reisdag van de zomer op deze zwarte zaterdag. Het hoogtepunt van de drukte wordt verwacht rond 12.00 uur.

In Frankrijk verwacht de verkeersdienst lange files door vertrekkend en terugkerend vakantieverkeer. Daarnaast rijden Parijzenaars massaal richting het zuiden, wat voor drukte kan zorgen op wegen rond Bordeaux, op de A7 tussen Lyon en Orange en van en naar de Spaanse grens. Om 06.00 uur bedroeg de vertraging op de A7, de welbekende Route dus Soleil, al twee uur. Op het traject van Nancy naar Toul had het verkeer om 08.30 uur na een ongeluk een oponthoud van een uur.

In België wordt bij Luik gewerkt aan de weg en is de Cointetunnel richting Luxemburg afgesloten voor auto’s met caravan. Ook Duitsland heeft te maken met vertrekkende en terugkerende vakantiegangers. Daarnaast wordt er ook veel aan de weg gewerkt. Op de A8 van München naar Salzburg in Oostenrijk stond vanaf 06.00 uur al een file die zorgde voor een uur extra reistijd. In Zwitserland is de Gotthardtunnel in de A2 het grootste knelpunt. De wachttijd was hier om 07.30 uur dertig minuten, maar die kan oplopen tot enkele uren, voorspelt de ANWB.

Oostenrijk en Italië

Bij Karawankentunnel in Oostenrijk richting Slovenië stond zaterdagochtend vroeg al 10 kilometer file, wat zorgt voor anderhalf uur vertraging. Ook bij de Tauerntunnel worden files verwacht, net als op de A22 (Brennerpas). Oostenrijk verwacht zaterdag bovendien nog veel regen met mogelijk wateroverlast.

In Italië is het druk op de A1 van Milaan naar Bologna, om 07.30 uur was de extra reistijd al opgelopen met dertig minuten.