Clicky


Trein ontspoord door gestegen water, Scandinavië zet zich schrap voor storm Hans

Trein ontspoord door gestegen water, Scandinavië zet zich schrap voor storm Hans [+foto's]
08-08-2023 10:40 | Weer en Verkeer | auteur ANP/RTR

STOCKHOLM/OSLO - Zweden en Noorwegen worden de komende dagen getroffen door extreem veel regen. De storm Hans kwam al aan land in de Scandinavische landen, maar meteorologen waarschuwen dat het slechte weer nog dagen aanhoudt en dat de storm zelfs de zwaarste regenval in tientallen jaren kan veroorzaken. Beide landen hebben code rood afgegeven, het zwaarste waarschuwingsniveau.

In Zweden is maandag al een trein ontspoord die werd weggespoeld door gestegen water. Drie van de ongeveer honderd inzittenden moesten met verwondingen naar het ziekenhuis.

In Noorwegen rijden uit voorzorg ook minder treinen. De beide landen vragen burgers om het huis alleen te verlaten als dat absoluut noodzakelijk is en om uit de buurt te blijven van rivieren en steile hellingen, waar aardverschuivingen kunnen ontstaan.

Ook andere landen rond de Oostzee zetten zich schrap voor het noodweer. In Denemarken geldt code geel en Finland verwacht zware stormen later in de week. Een aantal veerboten tussen de Baltische landen en Scandinavië blijft de komende dagen stilliggen. Ook de autoriteiten in Noord-Duitsland houden rekening met slecht weer, dat voor problemen kan zorgen voor treinen en weggebruikers.