Clicky


Cao Streekvervoer nu volledig afgerond

Cao Streekvervoer nu volledig afgerond
11-08-2023 10:39 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - De grote lijnen van de cao voor de werknemers in het streekvervoer lagen al sinds april vast. Maar donderdag hebben FNV Streekvervoer, CNV Vakmensen en de werkgevers de laatste werkdrukverlagende afspraken uitgewerkt. Vanaf de ingang van de winterdienstregeling 2023 krijgen werknemers twee keer vijf minuten extra pauze per dag. Ook wordt er extra aandacht besteed aan het roosteren, zodat werktijden beter aansluiten bij de behoeften van werknemers.

Bestuurder FNV Streekvervoer Marijn van der Gaag: "Met deze laatste afspraken zijn serieuze stappen gezet in het verlagen van de werkdruk. Sinds de privatisering van de sector in 2000 werden er alleen maar minuten van rijtijden en pauzes afgesnoept. Het is baanbrekend dat werknemers nu eindelijk éxtra pauzetijd krijgen."

Langste actieperiode ooit

De periode voorafgaand aan het afsluiten van de cao was intensief. Met in totaal meer dan 22 stakingsdagen verdeeld over een klein jaar was er sprake van de langste ov-staking ooit. Met resultaat: werknemers kregen 15 procent meer loon, een eenmalige uitkering van € 1.000, een extra betaalde pauze en minder gebroken diensten. En vanaf vandaag worden deze afspraken dus aangevuld met extra pauzetijd.

Feiten cao

De cao loopt af in juni 2025 en geldt voor zo’n 13.000 werknemers in het ov. Meer dan 90 procent van de FNV-leden stemde in april in met het voorstel.