Clicky


Britse transporteur bang om chauffeurs kwijt te raken door nieuwe boeteregeling mensensmokkel

Britse transporteur bang om chauffeurs kwijt te raken door nieuwe boeteregeling mensensmokkel
24-08-2023 10:29 | Buitenland | auteur Redactie

NORTHAMPTON - Een transportbedrijf in het Britse Northampton zegt dat de transportsector het risico loopt chauffeurs te verliezen als de Britse overheid vrachtwagenchauffeurs blijft beboeten wiens voertuigen het doelwit zijn van migranten.

EM Rogers, gevestigd in Northampton, zei dat een van zijn chauffeurs een boete van £ 9.000 (omgerekend 10.527 euro) had gekregen toen drie mensen werden aangetroffen tijdens de oversteek van Calais naar Dover in april van dit jaar.

Het bedrijf zelf kreeg een boete van £ 15.000 (omgerekend 17.546 euro).

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt tegen de BBC dat de boetes deel uitmaakten van een ‘pakket beleid’ dat in februari werd aangekondigd om te proberen te voorkomen dat migranten illegaal het Kanaal oversteken.

De directeur van EM Rogers, Ed Rogers, zei in een interview met de BBC dat zijn bedrijf elke week 'honderden' Kanaalovergangen voltooit en beweerde dat zijn chauffeur alle vereiste controles had uitgevoerd voordat de verstekelingen werden gevonden in zijn vrachtwagen met schuifzeil, die 'geen duidelijk teken van binnenkomst' had.

"Het is een echte uitdaging voor onze jongens [chauffeurs]. Ze zijn verantwoordelijk voor de vracht, maar worden ook gevraagd om als bewaker of grenswacht te fungeren en ervoor te zorgen dat mensen niet achterin hun vrachtwagen stappen", zei hij. "Een boete van £9.000 zal mensen wegjagen uit onze sector. Ik denk dat het echt oneerlijk is om een ​​gewone chauffeur als doelwit te nemen, terwijl de Border Force dat niet zelf kan doen.”

Uit cijfers blijkt dat tussen 1 januari en 15 augustus dit jaar 16.790 migranten het Kanaal zijn overgestoken.

Rogers zegt dat zijn transportbedrijf “waarschijnlijk” de boete van de chauffeur wel zal betalen.

De Road Haulage Association zegt dat zij de inspanningen van de regering steunt om mensensmokkel aan te pakken, maar dat “onschuldige vrachtwagenchauffeurs” worden getroffen met enorme boetes “ondanks dat ze alles hadden gedaan wat ze redelijkerwijs konden doen om ervoor te zorgen dat hun voertuigen volledig beveiligd waren”.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat in februari een “groot pakket aan beleid” is geïntroduceerd om het gebruik van voertuigen om mensen naar Groot-Brittannië te smokkelen te stoppen.

“Deze maatregelen, waaronder hogere boetes tot £10.000 voor elke illegale binnenkomst, zijn een essentieel instrument bij het beveiligen van onze grens, het tegengaan van illegale migratie en het ontwrichten van het bedrijfsmodel van mensensmokkelaars”, verklaren ze.