Clicky


Vaker overdag en doordeweeks hinder op spoor vanwege onderhoud

Vaker overdag en doordeweeks hinder op spoor vanwege onderhoud
31-08-2023 12:18 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP

UTRECHT - Reizigers ondervinden de komende jaren meer hinder van onderhoud op het spoor. Spoorbeheerder ProRail zegt het werk vaker overdag en doordeweeks te moeten doen. Volgend jaar is dat vooral te merken in Friesland, maar ook het goederenvervoer op de Rotterdamse Havenspoorlijn en de Betuweroute wordt getroffen.

Vanwege personeelstekorten in combinatie met een "enorme toename" aan werk op het spoor kan ProRail de werkzaamheden niet meer alleen plannen in de weekeinden en vakanties. "Daarom gaan spooraannemers nu ook buiten de reizigersluwe periodes aan de slag. En dat zal de komende jaren steeds vaker en op meer plekken nodig zijn."

In Friesland gaat de spoorbeheerder volgend jaar vanaf juni vijf weken lang overdag op meerdere trajecten aan de slag met groot onderhoud. Zo gaat vanaf station Leeuwarden, waar dagelijks zo'n 10.000 reizigers komen, van maandag 17 juni tot en met dinsdag 9 juli - op het laatste weekend na - alleen de trein van en naar Groningen. Van en naar Harlingen, Sneek en Akkrum (richting Heerenveen) is dan geen treinverkeer. Dat heeft ook gevolgen voor reizigers naar andere delen in het land. Ook wordt gewerkt bij Deinum, tussen Heerenveen en Steenwijk en tussen Akkrum en Wolvega. Waar treinen niet rijden, worden bussen ingezet.

Onvermijdelijk

ProRail betreurt het dat reizigers op zoek moeten naar een alternatief vervoersmiddel. "Maar we kunnen niet anders, omdat we in de zomervakantie ontzettend veel mensen nodig hebben voor grote spoorprojecten in Amersfoort en in Ede", aldus de spoorbeheerder. "Op deze plaatsen leidt doordeweeks werken buiten vakanties onherroepelijk tot een verkeersinfarct."

Op de Havenspoorlijn en Betuweroute, de goederenspoorlijn tussen de haven van Rotterdam en de grens met Duitsland, wordt vanaf komende december twee jaar lang elke maandagochtend gewerkt.

Verwachting voor 2025

Volgens ProRail is 2024 "nog maar een voorproefje". "We zijn op dit moment met vervoerders en andere belanghebbenden in gesprek over de periodes van werkzaamheden in 2025", zegt de spoorbeheerder. "Wel weten we al dat wat we volgend jaar in Friesland doen, de komende jaren nog veel vaker zal gebeuren op meer plekken in het land. We moeten wel, om het spoor veilig te houden en om ook in de toekomst voldoende treinen te kunnen laten rijden."