Clicky


Stakende vrachtwagenchauffeurs in Hessen dreigen met hongerstaking

Stakende vrachtwagenchauffeurs in Hessen dreigen met hongerstaking
13-09-2023 12:06 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

HESSEN - Bijna honderd vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan staken al maanden op parkeerplaats Gräfenhausen langs de A5 in het Duitse Hessen. De mannen die bij een Pools transportbedrijf werkzaam zijn en ook goederen leveren aan Duitse bedrijven krijgen al weken niet betaald voor hun werk. Ze kunnen niet voor hun gezin zorgen en hebben geen ziektekostenverzekering ondanks dat ze er wel voor betalen bij hun werkgever.

"Ze krijgen ter plaatse de nodige zorg. Maar dit zijn geen voorwaarden die passen bij ons Europa in 2023. De chauffeurs zijn erg wanhopig. Zo wanhopig dat ze nu dreigen in hongerstaking te gaan", meldt Lars Klingbeil, een Duitse politicus van de SPD, die op gesprek is geweest bij de stakende chauffeurs.

"De gesprekken die ik ter plaatse had waren ontzettend ontroerend. De mannen vertelden me, deels tot tranen, hoe moeilijk de situatie voor hen is. En ik heb gezegd dat we dat niet accepteren als SPD! Dit zijn voorwaarden die absoluut onacceptabel zijn We zullen er samen met de vakbonden voor zorgen dat aan deze uitbuiting en deze vernederende situatie een einde komt", aldus Klingbeil.

De chauffeurs zijn al ruim acht weken aan het staken bij het tankstation langs de snelweg. Sindsdien staan ​​hun vrachtwagens met enkele tonnen goederen voor verschillende Duitse bedrijven vast bij de rustplaats. Ze zeggen dat ze al maanden, soms zelfs een jaar, geen loon hebben ontvangen. In totaal is de werkgever hen ongeveer 500.000 euro schuldig.

Eind augustus overhandigde de eerste klant van het transportbedrijf, die ook getroffen werd door de staking, 20.000 euro aan de chauffeurs. Vervolgens ontving hij de vrachtwagen met zijn goederen.

De chauffeurs hopen dat meer klanten van de vervoerder hun voorbeeld zullen volgen.