Clicky


Bulkcarrier PUMA verlaat haven Odesa

Bulkcarrier PUMA verlaat haven Odesa
15-09-2023 10:14 | Buitenland | auteur ANP

ODESA - Een bulkcarrier heeft vrijdag de haven van Odesa verlaten. De 180 meter lange PUMA vaart onder de vlag van de Kaaimaneilanden ten zuidoosten van de havenstad op de Zwarte Zee, is onder meer te zien op de site MarineTraffic.

Het is niet duidelijk wat de lading of de bestemming is. Bulkcarriers vervoeren doorgaans onverpakte goederen zoals grote hoeveelheden graan, steenkool of cement.

De haven van Odesa is door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland vrijwel onbruikbaar. Het door Rusland bezette deel van Oekraïne is slechts 60 kilometer ten oosten van de stad.

Van juli 2022 tot in de zomer van dit jaar gold een overeenkomst tussen de strijdende partijen en de VN en Turkije dat vrachtschepen met landbouwproducten veilig van Oekraïense havens over de Zwarte Zee naar de Bosporus en de internationale markten konden varen.

Rusland heeft de overeenkomst opgezegd omdat de Russische export wordt belemmerd door westerse sancties. Daarmee blokkeert Rusland de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee.