Clicky


Politiebond: zet bemiddelaar in om A12-blokkades XR te stoppen

Politiebond: zet bemiddelaar in om A12-blokkades XR te stoppen
15-09-2023 10:31 | Weer en Verkeer | auteur ANP

HILVERSUM - [update 11:05 uur] De politiek moet nu ingrijpen en een bemiddelaar inschakelen om de situatie met de klimaatactivisten op de A12 te verbeteren, vindt bondssecretaris Nine Kooiman van de Nederlandse Politiebond. De dagelijkse demonstraties van Extinction Rebellion op de snelweg in Den Haag leiden nu tot te veel druk op de politie. Ze wijst er in het WNL-televisieprogramma Goedemorgen Nederland op dat bij boerenprotesten ook een bemiddelaar is ingezet.

Sinds zaterdag blokkeren aanhangers van klimaatactiegroep Extinction Rebellion elke dag de A12 in Den Haag. De demonstranten zeggen net zo lang terug te keren tot de overheid alle financiële regelingen voor de fossiele industrie heeft stopgezet. In het weekend waren volgens Kooiman daardoor zeker vier- tot vijfhonderd politieagenten nodig om de blokkade op te heffen. Het werk is fysiek erg zwaar en het zijn lange dagen, benadrukt ze.

Momenteel komt de politie volgens haar niet voldoende toe aan ander werk. "Je ziet dat aangiftes blijven liggen, bijvoorbeeld van lichte mishandeling of woninginbraken", zegt ze in het tv-programma. "Dat zijn zorgelijke ontwikkelingen, want we willen er voor alle burgers zijn."

Onrust in de samenleving

Oproepen van de gemeente aan de actievoerders om op andere plekken te demonstreren hebben niets opgeleverd. Extinction Rebellion benadrukt dat de blokkades op de A12 vreedzaam zijn en dat deze locatie voor hen de juiste plek is, omdat het stuk snelweg tussen het ministerie van Economische Zaken en het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer ligt.

Kooiman ziet ook dat de onrust in de samenleving toeneemt en ze hoort de bezorgdheid van Extinction Rebellion. "De politie krijgt dit verhaal nu de hele tijd mee, maar wij zijn natuurlijk alleen maar de uitvoerende instantie. Het is aan de politiek om in te grijpen en bijvoorbeeld een bemiddelaar aan te wijzen, zoals Remkes destijds bij de boerenprotesten." Johan Remkes bemiddelde vorig jaar tussen de boeren en het kabinet over de stikstofplannen.

Extinction Rebellion zegt altijd al open te staan voor een gesprek, maar heeft nog niets van het kabinet gehoord. "Zolang dat zo is, gaan we door met de vreedzame blokkades van de A12 om een stop op fossiele subsidies te eisen", zegt een woordvoerder van de actiegroep. "Het is veelzeggend dat de politiebond deze uitspraak doet en het geeft aan dat onze vorm van actievoeren werkt."