Clicky


Ruim 650 arrestaties bij achtste klimaatblokkade A12 Den Haag

Ruim 650 arrestaties bij achtste klimaatblokkade A12 Den Haag
16-09-2023 19:50 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DEN HAAG - De politie heeft zaterdag meer dan 650 klimaatactivisten aangehouden bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag, meldt ze. Net als na andere blokkades werden de arrestanten met bussen naar het ADO-stadion gebracht, waar ze werden vrijgelaten. Een woordvoerster van de politie zegt dat onder hen "een handjevol" minderjarigen was.

Een onbekend aantal demonstranten maakte zich volgens de politie schuldig aan vernielingen en belemmering en is naar het politiebureau gebracht voor verhoor. Volgens de woordvoerster zitten nog vier van hen vast.

De woordvoerster zegt dat als onder de aangehouden minderjarigen kinderen zitten die jonger zijn dan twaalf jaar, zeker een melding zal worden gestuurd naar Veilig Thuis, het meldpunt voor kindermishandeling. Bij oudere kinderen beoordeelt de agent die de aanhouding verrichte of zo'n melding nodig is. Dit is standaard beleid, waar niet van zal worden afgeweken, zegt de woordvoerster. Afgelopen week ontstond ophef toen duidelijk werd dat de politie dergelijke meldingen deed.

Muziekinstrumenten

De politie nam bij de achtste blokkade op rij ook muziekinstrumenten in beslag, voornamelijk trommels. Door het lawaai van de instrumenten konden agenten de communicatie via hun oortjes moeilijk verstaan, geeft de politie als verklaring. Ze zegt de demonstranten eerst te hebben gevraagd om te stoppen met het maken van lawaai. De instrumenten zijn na afloop teruggegeven.

De blokkade begon net als op eerdere dagen rond 12.00 uur, toen honderden demonstranten de A12 op liepen en het verkeer stillegden. De politie zette waterkanonnen in om de demonstranten te verwijderen.