Clicky


Chauffeurs van Keolis bepalen binnenkort zelf hun rooster

Chauffeurs van Keolis bepalen binnenkort zelf hun rooster
28-09-2023 12:29 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

DEVENTER - Meer flexibiliteit in de werktijden en een betere balans tussen werk en privé. Met de start van een pilot in januari 2024 is het mogelijk voor (een deel van de) chauffeurs van Keolis Nederland. Zij stellen dan zelf online hun eigen rooster samen. Dit is het resultaat van een van de uitkomsten van een tevredenheidsonderzoek onder chauffeurs. De pilot start in Almere waar Keolis chauffeurs de allGo en R-net bussen rijden. Bevalt de pilot van alle kanten goed, dan wordt deze aanpak verder uitgerold in de organisatie.

Aantrekkelijkheid van een baan

Chris Hogeveen, CEO Keolis Nederland: “Een eigen rooster samenstellen draagt bij aan de aantrekkelijkheid van een baan. Maar het is vooral bedoeld om onze chauffeurs meer zeggenschap te geven over hoe ze de verantwoordelijkheden thuis beter kunnen combineren met hun werk. Dit leidt uiteindelijk tot een lagere werkdruk en een gezondere manier van leven, maar ook tot meer persoonlijk arbeidscomfort en grotere tevredenheid. Bovenal vinden we het belangrijk dat onze medewerkers hun baan leuk vinden. Als we daar positief aan kunnen bijdragen, is dat in het voordeel van onze medewerkers, onze reizigers en de werkgever”.

Het project ‘Samen Roosteren’ is in september 2022 gestart met een haalbaarheidsonderzoek. Nu worden voorbereidingen getroffen voordat de pilot van start gaat in januari. Zo worden de systemen op orde gebracht om zelf het rooster samen te stellen, wordt de informatievoorziening richting chauffeurs ingevuld en wordt er voorzien in softwaretraining voor chauffeurs en personeelsplanners. De pilot duurt tot eind 2024 en wordt in goede samenspraak met de medezeggenschap ontwikkeld.

De mogelijkheid om zelf te bepalen

Titia Slim, chauffeuse Almere: “Ik heb altijd een rooster wat voor mij wordt gemaakt en waarbij ik privé altijd rekening dien te houden met het werk. Door dit project ‘Samen Roosteren’ wordt dit nu omgedraaid, waardoor ik mij prettiger en relaxter ga voelen en het werken leuk blijf vinden. Nu krijg ik de mogelijkheid om zelf te bepalen om op een vaste tijd te gaan sporten en om sociale contacten beter te kunnen onderhouden. En natuurlijk voor collega’s met jonge kinderen die altijd goede opvang dienen te regelen die niet altijd beschikbaar is, biedt dit kansen om het thuis fijner te organiseren. Dit project heeft een lange aanloopperiode gehad, maar ik ben blij dat het er nu van gaat komen. Ik ben trots op mijn collega’s dat ze het lef hebben getoond om mee te gaan in deze verandering”.