Clicky


Omstreden doorstart Heiploeg toch niet volgens regels

Omstreden doorstart Heiploeg toch niet volgens regels
06-10-2023 19:53 | Faillissementen | auteur ANP

DEN HAAG - De veelbesproken snelle doorstart van de failliete garnalenverwerker Heiploeg in 2014 is toch niet voldoende volgens de regels gegaan. De Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan, heeft eerdere uitspraken in de langslepende rechtszaak vernietigd en vakbond FNV hiermee in het gelijk gesteld. FNV wil nu in gesprek met Heiploeg om alsnog tot een regeling te komen voor gedupeerde medewerkers.

Heiploeg ging negen jaar geleden bij het 'flitsfaillissement' door met 210 van de in totaal 300 medewerkers. De gebleven werknemers moesten volgens de bonden onder meer vrije dagen, eindejaarsuitkeringen en toeslagen voor onregelmatige werktijden inleveren. De vakbonden betichtten het bedrijf er daarom van via zo'n tot in de puntjes voorbereide doorstart na een bankroet een goedkope reorganisatie uit te voeren.

Na twee nederlagen bij Nederlandse rechters belandde de kwestie bij de Hoge Raad, die de zaak aan het Europese Hof van Justitie voorlegde. Die oordeelde dat bij faillissementen in principe geldt dat de arbeidsvoorwaarden van overgebleven personeel mogen verslechteren. Bij een zeer snelle doorstart, ook bekend als pre-packfailissement, geldt die uitzondering dus ook. Maar dat is alleen zo als er een wettelijke regeling is voor zulke procedures.

Advocaat-generaal Berend Jan Drijber stelde eerder dit jaar in een advies aan de Hoge Raad dat zo'n wettelijke regeling ontbreekt, dus de versobering van de arbeidsvoorwaarden niet mocht. De regering en de Eerste en Tweede Kamer hebben namelijk nooit bepaald wat wel en niet mag bij de omstreden pre-packfaillissementen. De Hoge Raad gaat mee in de aanbeveling en vernietigt de eerdere uitspraken van de Nederlandse rechters.

Vakbondsbestuurder Eric Brouwer laat weten blij te zijn met de uitspraak. "Anders waren er geen vervolgstappen meer mogelijk geweest. We gaan nu in contact treden met Heiploeg om tot een regeling te komen. Het is ook een optie om alle rechtszaken opnieuw te gaan doen, maar dat is niet in het belang van Heiploeg en de werknemers", zegt de FNV'er.