Clicky


'Lege schappen stadswinkel' door te weinig schone vrachtwagens en stroom

'Lege schappen stadswinkel' door te weinig schone vrachtwagens en stroom
07-10-2023 10:08 | Klimaat | auteur Redactie | MEDIAWATCH

AMSTERDAM - De bevoorrading van supermarkten, winkels en horeca in stadscentra komt voor grote problemen te staan als vanaf 2025 de emissieloze zones worden ingesteld in 29 steden. Transporteurs zijn ervan overtuigd dat er te weinig stroom is om de elektrische vrachtwagens en bestelbusjes te laden, meldt De Telegraaf. Ook vrezen zij dat er voor die tijd nooit voldoende zero-emissietrucks geleverd kunnen worden.

"Of er voldoende laadcapaciteit is? De vraag stellen, is hem beantwoorden", zegt Wim Roks, wagenparkbeheerder van Simon Loos, een van de grootste supermarkt- en horecadistributeurs van het land. Hij wijst er daarnaast op dat er maar een beperkt aantal bedrijven is dat een vrachtwagen kan ombouwen tot een voertuig voor stadsdistributie.

Transportorganisaties onderkennen de problemen, maar zien niets in uitstel van zero-emissiezones waartoe overheden en bedrijfsleven in 2014 besloten. "Met uitstel worden bedrijven die hebben geanticipeerd op de nieuwe regels en dus ook hebben geïnvesteerd benadeeld", zegt Rob Aarse van TLN in het artikel.