Clicky


MFM Bunkermeetsysteem verplicht per 1 januari 2026 in Rotterdam, Zeebrugge en Antwerpen

MFM Bunkermeetsysteem verplicht per 1 januari 2026 in Rotterdam, Zeebrugge en Antwerpen
11-10-2023 10:13 | Haven Nieuws | auteur Redactie

ROTTERDAM - Havenbedrijf Antwerpen-Brugge en Havenbedrijf Rotterdam willen het gebruik van een MFM (mass flow meter) bunkermeetsysteem aan boord van een bunkerschip verplicht stellen per 1 januari 2026. Op die datum dienen bunkerschepen in de twee havens te beschikken over een gecertificeerd systeem dat exact aangeeft hoeveel brandstof wordt geleverd aan zeeschepen. Momenteel zijn 40 van de 170 bunkerschepen in Rotterdam, Antwerpen en Zeebrugge uitgerust met een bunkermeetsysteem.

Eind vorig jaar maakten de twee havens al bekend dat het gecertificeerde bunkermeetsystemen aan boord van bunkerschepen verplicht zou stellen. Onafhankelijk onderzoek in zowel Antwerpen en Zeebrugge als Rotterdam had aangetoond dat er regelmatig sprake is van kwantiteitsproblemen in de bunkermarkt. Met de maatregel willen de havenautoriteiten de bunkermarkt van Antwerpen, Zeebrugge en Rotterdam transparanter, efficiënter en betrouwbaarder maken.

De havenautoriteiten zijn zich ervan bewust dat deze maatregel een grote impact heeft op de bunkermarkt. Daarom hebben ze voor deze datum gekozen. Ze vinden 1 januari 2026 ambitieus, maar ook realistisch. De verschillende bedrijven in de bunkerketen krijgen voldoende tijd om zich aan te passen aan deze maatregel. De verplichting zal worden opgenomen in een vergunning voor bunkerschepen. In Rotterdam wordt de huidige vergunning voor bunkertransporteurs aangepast.

De afgelopen periode is gebruikt om door middel van stakeholderoverleggen informatie op te halen uit de branche om tot regelgeving en een realistisch stappenplan te komen. De introductie van het bunkermeetsysteem is complex doordat de wet- en regelgeving van de twee betrokken landen op dit vlak van elkaar verschillen. Op het vakcongres ARACON dat op 19 en 20 oktober wordt gehouden, zullen de twee havens de vorderingen nader toelichten.