Clicky


Duitse politie controleert met de 'Go Pro' of je afgeleid bent in het verkeer

Duitse politie controleert met de 'Go Pro' of je afgeleid bent in het verkeer
14-10-2023 20:28 | Weer en Verkeer | auteur Redactie

SITTENSEN - Afgelopen maandag is de Duitse politie begonnen met een controle mey de "GoPro" met als doel "afleiding in het verkeer".

Ook op de Duitse wegen gebeuren keer op keer ernstige verkeersongelukken. Tragisch genoeg eindigen deze vaak in de dood of resulteren ze in ernstig letsel bij de inzittenden van het voertuig.

Eén van de belangrijkste oorzaken van ongevallen is afleiding in het wegverkeer, zij het via smartphones, tablets en andere technische communicatie- en entertainmentapparatuur, of afleiding door algemeen gedrag dat geen verband houdt met auto- en/of vrachtwagenrijden.

Terwijl de aanwezigheid van technologie voortdurend toeneemt neemt het gevaarbewustzijn merkbaar af. De politie richt zich daarom steeds meer op gevaarlijk en direct onderschat gedrag en probeert verkeersdeelnemers bewust te maken van deze bron van gevaar.

Om de overtredingen met bewijsmateriaal te bestraffen en ook valse straffen te voorkomen, werd de “GoPro” als speciaal hulpmiddel geïntroduceerd. Deze camera is gemonteerd op de patrouillewagen. Dit zorgt voor een betere kijkhoek in de vrachtwagencabine.

Als er een overtreding wordt geconstateerd, wordt er nu een video-opname gemaakt, die als bewijsmateriaal in de procedure kan worden gebruikt. De technologie biedt ook de mogelijkheid om de video-opname ter plaatse te bekijken. In veel gevallen is gebleken dat het simpelweg verwijzen naar de productie van een video-opname voldoende was om inzicht te krijgen bij de betrokkenen.

Naast het bestraffen met boetes is het de voornaamste zorg van de agenten om het bewustzijn van weggebruikers over de specifieke gevaren van afleiding in het wegverkeer te vergroten en zo bij te dragen aan de verkeersveiligheid.

Tot nu toe zijn in het kader van deze controle ruim 40 boeteprocedures gestart. Een groot aantal hiervan werd gedocumenteerd en bestraft met behulp van video-opnamen. De controlemaatregelen duren nog tot en met zondag.