Clicky


Noodweer in Groot-Brittannië houdt aan

Noodweer in Groot-Brittannië houdt aan
21-10-2023 17:39 | Weer en Verkeer | auteur ANP/DPA/AFP

LONDEN - [update 20:14 uur] De storm Babet heeft ook zaterdag in delen van Groot-Brittannië voor veel wateroverlast gezorgd. In het oosten van Schotland is in elk geval tot zaterdagavond code rood van kracht. De meteorologische dienst waarschuwt daarmee voor levensgevaarlijke omstandigheden.

In de regio Angus, ten noorden van Dundee, moesten tal van mensen uit hun huis worden gehaald en in veiligheid gebracht. Spoorwegmaatschappijen hebben wegens het aanhoudende noodweer reizigers op veel plaatsen afgeraden de trein te nemen. Dat leidde onder meer op het Londense station King's Cross enige tijd tot grote drukte doordat mensen niet weg konden of hun plannen moesten veranderen.

In het stroomgebied van de Trent (Nottinghamshire) sloegen de autoriteiten alarm wegens de enorme aanvoer van water. De rivier is op nog meer plaatsen buiten haar oevers getreden. Hetzelfde geldt voor de Derwent in het naburige Derbyshire. De verwachting is dat dat ook deze Engelse rivier de komende 24 tot 48 uur nieuwe recordhoogtes gaat bereiken. Dat gaat de problemen in de Trent-vallei waarschijnlijk verergeren. Tal van wegen in het gebied zijn inmiddels voor verkeer gesloten. De lokale overheden hebben bewoners opgeroepen voorzorgsmaatregelen te nemen en zo nodig een veilig heenkomen te zoeken.

Babet zorgt sinds woensdag vooral in het noordelijk deel van het Verenigd Koninkrijk voor problemen. Tot dusver zijn drie dodelijke slachtoffers gemeld. Volgens de BBC wordt in Aberdeenshire nog steeds een man vermist. Vrijdag kwam op het vliegveld van Leeds een toestel tijdens de landing door de harde wind naast de baan terecht. Volgens de reddingsdienst raakte geen van de inzittenden gewond.

De zware storm hield ook huis in Denemarken en Noorwegen. In Deense kuststreken, met name in Jutland, is grote schade aangericht onder meer doordat het waterpeil op sommige plekken meer dan 2 meter steeg. Uit de steden Aabenraa, Haderslev, Sønderborg, Hesnæs, Fynshav, Fåborg en Assens kwamen de meest verontrustende berichten. In de getroffen gebieden kwamen duizenden huishoudens zonder stroom te zitten.