Clicky


Dode en vier vermisten na aanvaring vrachtschepen 'Verity' en 'Polesie' op Noordzee

Dode en vier vermisten na aanvaring vrachtschepen 'Verity' en 'Polesie' op Noordzee
24-10-2023 10:10 | Aanvaringen | auteur Redactie | Esther van der Wal

HELGOLAND - [update 13:56 uur] Dinsdagochtend vroeg rond 05.00 uur vond er een aanvaring tussen twee vrachtschepen plaats in de Duitse Bocht. De vrachtschepen POLESIE en VERITY kwamen ongeveer 12 zeemijl (22 kilometer) ten zuidwesten van het eiland Helgoland en 17 zeemijl (31 kilometer) ten noordoosten van het eiland Langeoog in aanvaring. 

Bij de zoektocht naar schipbreukelingen van het vrachtschip VERITY in de Duitse Bocht zijn twee mensen gered. Een andere man is dood aangetroffen.

Eén geredde persoon is al naar een ziekenhuis aan land gebracht, de andere geredde persoon was aanvankelijk aan boord van de zeereddingskruiser van de Duitse Vereniging voor de Redding van Schipbreukelingen HERMANN MARWEDE; hij is nu op weg naar een ziekenhuis.

Er waren in totaal zeven mensen aan boord van de VARITY. Er worden nog steeds vier mensen vermist en de zoektocht naar de vermiste personen is in volle gang.

Volgens de huidige kennis zijn de 22 mensen aan boord van de POLESIE ongedeerd.

Het luchtruim boven de ongevalslocatie is binnen een straal van 10 zeemijl gesloten om de zoekactie niet te hinderen.

Er wordt gezocht naar de schipbreukelingen. Hiervoor zijn talloze schepen ingezet.

Momenteel zijn bij de zoektocht de zeereddingskruisers HERMANN MARWEDE (Duitse Bocht/Helgoland station) en BERNHARD GRUBEN (Hooksiel station) van de Duitse Vereniging voor de Redding van Schipbreukelingen (DGzRS), de noodsleepboot NORDIC, de loodsboot WANGEROOGE, de waterpolitieboot SYLT en een SAR-helikopter “SEA KING” van de Duitse marine, betrokken.

Ook laat de noodcommando het DO228-sensorvliegtuig over het zeegebied vliegen om nadere informatie te verkrijgen. Het cruiseschip IONA ligt in het zeegebied en ondersteunt de zoektocht. Ook aan boord van de IONA kunnen mensen medische zorg krijgen; Er zijn artsen aan boord. De ongevalsleiding brengt per helikopter extra medisch personeel naar de plaats van het ongeval.

In het gebied staan ​​momenteel windsnelheden van zes Beaufort met golven van drie meter.

De onder Britse vlag varende VERITY, met een lengte van 91 meter en breedte van 14 meter, was onderweg van Bremen naar Immingham in Groot-Brittannië, de onder de vlag van de Bahamas varende POLESIE, met een lengte van 190 meter en  breedte van 29 meter, was onderweg van Hamburg naar La Coruna in Spanje.