Clicky


Vijftien betogers cel in na bestorming vliegveld Dagestan

Vijftien betogers cel in na bestorming vliegveld Dagestan
01-11-2023 14:02 | Incidenten | auteur ANP/AFP

MACHATSJKALA - Russische rechtbanken hebben vijftien anti-Israël-betogers veroordeeld tot korte celstraffen om de bestorming van een vliegveld in de zuidelijke regio Dagestan. Zij moeten tussen de twee en tien dagen de gevangenis in, aldus persbureau TASS. Twee anderen zijn veroordeeld tot werkstraffen van zestig uur.

Honderden demonstranten betraden zondag de landingsbaan van het vliegveld Machatsjkala, kort nadat daar een toestel uit Israël was gearriveerd. De betogers, voornamelijk jonge mannen, hadden Palestijnse vlaggen bij zich en riepen onder meer "Allahu Akbar" (God is de grootste). Dagestan is een overwegend islamitische regio.

Meer dan tachtig mensen zijn opgepakt na de bestorming, waarbij enkele tientallen demonstranten en agenten gewond raakten. De Israëlische ambassadeur in Rusland heeft tegen persbureau RIA Novosti gezegd dat Israëlische burgers ongedeerd zijn gebleven.

Gouverneur Sergej Melikov van Dagestan sprak van een "grove overtreding van de wet" en een "mes in de rug" van Dagestaanse militairen die in Oekraïne vechten. President Vladimir Poetin stelt dat Oekraïne en het Westen achter de bestorming zitten en proberen onrust te creëren in Rusland. Kyiv ontkent alle betrokkenheid.