Clicky


Winst Renewi gedrukt door daling verwerking bouw- en sloopafval

Winst Renewi gedrukt door daling verwerking bouw- en sloopafval
09-11-2023 09:53 | Bedrijfsresultaten | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 14:22 uur] De Nederlands-Britse afvalverwerker Renewi heeft in het afgelopen halfjaar minder omzet en winst geboekt. De resultaten werden onder meer gedrukt doordat er minder bouw- en sloopafval was door een zwakkere bouwmarkt. Om de kosten te verlagen gaat het bedrijf 160 banen schrappen, waarvan ongeveer driekwart in Nederland.

De operationele winst in de afgelopen twee kwartalen, eindigend op 30 september, daalde met een derde tot 50,7 miljoen euro. De omzet kwam uit op 937,1 miljoen euro, 2 procent minder dan dezelfde periode een jaar eerder. "In Nederland zien we dat de volumes teruglopen, in België zien we de laatste paar maanden dat de volumes weer beginnen toe te nemen, zegt Otto de Bont, topman van Renewi.

Omdat het minder gaat met de bouwactiviteiten wil hij de kosten met 15 miljoen euro gaan verlagen. Om dat te bereiken zullen er banen verdwijnen. Iets minder dan een derde van de 160 voltijdsbanen die geschrapt worden zijn eigen medewerkers. "Het gaat om grotendeels gedwongen ontslagen", aldus de bestuursvoorzitter.

Overnamebod

De resultaten over het derde kwartaal zijn volgens De Bont conform verwachting. Hij verwacht voor de tweede jaarhelft een hogere winst en margegroei.

Eind september bracht een Australisch beleggingsfonds een overnamebod uit op Renewi, waarmee het bedrijf werd gewaardeerd op zo'n 736 miljoen euro. Maar de afvalverwerker vond die prijs veel te laag en riep aandeelhouders op niet in te gaan op het voorstel. Volgens de topman van Renewi worden er geen gesprekken meer gevoerd met investeringsbank Macquarie, de partij die het bod uitbracht.

Gevolgd

Volgens De Bont is er nog wel "aandacht" voor het bedrijf van private equity. "We worden gevolgd door verschillende partijen. Niet alleen nu, maar ook al in het verleden en waarschijnlijk ook in de toekomst. Maar concreet kan ik daar verder niets over zeggen", aldus de topman.

Renewi ontstond in 2017 door een fusie van de Britse Shanks Group en het Nederlandse Van Gansewinkel.