Clicky


Vier illegalen ontdekt in trailer door Duitse douane

Vier illegalen ontdekt in trailer door Duitse douane [+foto]
10-11-2023 11:57 | Criminaliteit | auteur Redactie

BRAUNSCHWEIg - Woensdag 7 november controleerden douanebeambten van de Duitse douane een vrachtwagen die uit Turkije kwam en ontdekten mensen uit Afghanistan en Irak die illegaal in de vrachtwagen verborgen zaten.

Bij invoer in de Europese Unie was de lading van de vrachtwagen nog niet aan de grens ingeklaard, dit kon alleen bij het douanekantoor Helmstedt-Autobahn van bestemming gedaan worden.

Daarom werd de oplegger van de vrachtwagen eerder aan de grens verzegeld met een tijdelijk zegel, een zogenaamd douanezegel, waarmee de vrachtwagen tijdens het transitproces naar het douanekantoor in Helmstedt kon rijden.

Tijdens de controletroffen de agenten ter plaatse in eerste instantie een intact douanezegel aan. Ze hoorden echter kloppende geluiden uit de trailer, waarop de politie van Braunschweig onmiddellijk werd gewaarschuwd.

De agenten lieten vervolgens de trailer openen bij het douanekantoor en troffen binnen vier mannen aan, drie Afghanen en een Irakees, tussen de 20 en 45 jaar oud. Geen van hen kon een visum voorleggen om Duitsland binnen te komen.

De mannen zeiden dat ze vier dagen in de trailer hadden gezeten. De chauffeur legde echter uit dat hij al vijf dagen onderweg was. Het vermoeden dat de mannen pas waren ingestapt nadat de rit was begonnen, werd bevestigd en de oplegger werd nader onderzocht..

Het bleek dat het bevestigingskoord was doorgeknipt en weer in elkaar was gezet met een klein stukje metaal, dat verborgen zat onder de gesp van de sluiting van het zeildoek. Dit komt neer op een schending van het zegel, dus werd ook het douaneonderzoeksbureau van Hannover op de hoogte gebracht, dat verder onderzoek doet naar de schending van het zegel.

Het verdere onderzoek naar de illegale binnenkomst is overgenomen door de centrale recherche van het politiebureau Wolfsburg/Helmstedt en wordt samen met de staatsopvangautoriteit van Nedersaksen, afdeling Braunschweig, op basis van asielaanvragen afgehandeld.