Clicky


Finse politie: anker bij kapotte pijpleiding is van Chinees containerschip NewNew Polar Bear

Finse politie: anker bij kapotte pijpleiding is van Chinees containerschip NewNew Polar Bear
10-11-2023 12:23 | Incidenten | auteur ANP/RTR

HELSINKI - [update 14:42 uur] De Finse politie heeft bewijs dat een anker dat dicht bij een beschadigde gaspijpleiding in de Oostzee werd gevonden, waarschijnlijk van een Chinees containerschip was. Dat schip met de naam NewNew Polar Bear wordt al langer in verband gebracht met het lek dat vorige maand ontstond aan de Balticconnector-leiding.

De Finse politie verklaarde ook dat verf van het gevonden anker is aangetroffen op de beschadigde pijpleiding. Door "technische details" brengen onderzoekers het anker in verband met de NewNew Polar Bear.

Het schip dat onder Hongkongse vlag vaart, was in de buurt van de gaspijpleiding tussen Finland en Estland op het moment dat het lek ontstond. Rond diezelfde tijd raakten twee telecomkabels in de Oostzee beschadigd. In hun onderzoek naar die incidenten kijken openbaar aanklagers uit Estland ook nadrukkelijk naar de NewNew Polar Bear. Daarbij vragen ze China om hulp bij het politieonderzoek naar het schip en de bemanning.

Naast een telecomkabel van Estland naar Finland, raakte ook een kabel tussen Estland en Zweden beschadigd. De Estse justitie heeft het onderzoek formeel uitgebreid naar die Zweedse kabel.

China riep vorige maand op tot een "objectief, eerlijk en professioneel" onderzoek naar de toedracht van de beschadigingen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei toen ook informatie uit te wisselen met de Finse autoriteiten.

Het lek aan de gaspijpleiding deed denken aan de nog altijd onopgehelderde explosies die vorig jaar de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en Nord Stream 2 tussen Rusland en Duitsland onbruikbaar maakten. De NAVO voerde zijn patrouilles in de Oostzee op na de beschadiging van de Balticconnector.