Clicky


'Transport werkgevers bieden slechts drie procent loonsverhoging'

'Transport werkgevers bieden slechts drie procent loonsverhoging'
13-11-2023 10:27 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - [update 10:36 uur] Op 10 november is er voor de tweede keer onderhandeld tussen de werkgevers en vakbonden over de nieuwe cao Beroepsgoederenvervoer over de weg en de verhuur van mobiele kranen.

Teleurstellend

"We zijn zeer teleurgesteld in het verloop van de onderhandelingen. Na maanden wachten op een inhoudelijk antwoord hadden wij meer urgentie verwacht van de werkgevers", laat FNV Transport en Logistiek weten.

"Een loonbod van drie procent betekent dat je koopkracht achteruitgaat. Dat is onacceptabel. Onze sector is juist hard toe aan een stevige koopkrachtreparatie. Bovendien staat de sector te springen om gekwalificeerd personeel", gaat de woordvoerder verder.

"Na een korte inhaalvraag in verband met de coronacrisis ziet de wereld er in 2023 heel anders uit. Consumenten houden de hand op de knip en onze leden zijn pessimistisch over de toekomst. Desondanks blijft de arbeidsmarkt krap en blijft TLN inzetten op een toekomstbestendige cao, zoals eerder met de vakbonden is gedeeld", laat TLN weten.

Niet alleen slecht

Werkgevers bewegen op een aantal punten wel de juiste kant op. Ze willen de loonschaal A, alle treden 0 en de jeugdlonen voor vakbekwame medewerkers laten vervallen. Daarnaast willen ze de wachtdag afschaffen.

Wat nu?

"Wij houden vast aan onze inzet: beter salaris, automatische prijscompensatie (APC), betere toeslagenverhoging, minder verplichtingen en meer regie over je vrije tijd en overuren. Met het huidige bod van de werkgevers staan we dus nog mijlenver uit elkaar. Wij maken ons dan ook zorgen over het verloop van de onderhandelingen. De deadline van 1 januari komt in rap tempo op ons af, op deze manier komen wij er niet op tijd uit", aldus FNV.

De volgende onderhandelingsrondes zijn op 24 november en 8 december.