Clicky


Rechtszaak tegen Staat om geluidoverlast Schiphol gaat door

Rechtszaak tegen Staat om geluidoverlast Schiphol gaat door
15-11-2023 10:38 | Burgerluchtvaart | auteur ANP

SCHIPHOL - De rechtszaak die Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV) heeft aangespannen tegen de Staat om geluidsoverlast, gaat door. De rechtbank van Den Haag heeft woensdag beslist dat de stichting ontvankelijk is, waarmee er wordt voldaan aan de formele eisen voor een rechtszaak.

De stichting vertegenwoordigt omwonenden van de luchthaven, die eisen dat de overheid rond Schiphol handhaaft op de geluidsnormen. Zij willen dat de Staat maatregelen neemt, zoals het inperken van vliegbewegingen, om zo "de negatieve effecten van het vliegverkeer tot een (leefbaar) minimum te beperken", aldus de stichting.

De inhoudelijk behandeling van de zaak volgt op 30 januari.

Dinsdag maakte demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) bekend dat het plan om het aantal vliegbewegingen volgende zomer te laten krimpen naar 460.000, niet doorgaat. Onder meer natuur- en milieuorganisaties reageerden woedend op het uitstel van de krimp. "Omwonenden worden hierdoor in de steek gelaten en het klimaat wordt verder opgestookt", reageren de Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland, Natuur & Milieu, Milieudefensie en Greenpeace Nederland.

Ook Schiphol zelf was teleurgesteld om het besluit van Harbers. "Vermindering van het aantal vluchten is voor ons geen doel op zich, maar eindelijk was er duidelijkheid en zekerheid voor omwonenden. Het is echt de hoogste tijd dat omwonenden merkbaar minder hinder krijgen."