Clicky


FNV: EU 'Talent Pool' route naar meer uitbuiting

FNV: EU 'Talent Pool' route naar meer uitbuiting
15-11-2023 11:33 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

BRUSSEL/UTRECHT - FNV is zeer kritisch over het zogenaamde ‘Talent Mobility Package’ dat de Europese Commissie vandaag heeft gepubliceerd. Het pakket maatregelen is bedoeld om meer arbeidskrachten van buiten de Europese Unie aan te trekken. Onderdeel van het plan is wetgeving voor het opzetten van een zogenaamde ‘Talent Pool’ waarbij werknemers in het land van herkomst via een website kunnen solliciteren op Europese banen. FNV-Internationaal secretaris Petra Bolster ziet weinig voordelen: “De Europese Commissie komt hiermee tegemoet aan de roep van werkgevers. Dat is vooral een roep om zo goedkoop mogelijke arbeidskrachten binnen te kunnen halen.”

Arbeidsmigranten nu al vaak slecht behandeld en gehuisvest

De vakbond stelt vast dat we in Nederland nu al de grootste moeite hebben fatsoenlijke woon- en werkomstandigheden voor Europese arbeidsmigranten te garanderen. “Het aantal misstanden rond werknemers uit de Europese landen is op dit moment al met geen pen te beschrijven en met geen mogelijkheid te handhaven door de arbeidsinspectie. Ze worden ronduit uitgebuit en als ze ziek zijn als oud vuil op straat gezet,” stelt Bolster onomwonden. “Voordat er via de Talent Pool meer kwetsbare werknemers van buiten Europa worden aangetrokken, moet de politiek ervoor zorgen dat die hier dezelfde rechten hebben als hun Europese collega’s. Alleen dan voorkom je dat ze worden misbruikt door werkgevers en uitzendbureaus die hun verdienmodel baseren op de laagste loonkosten. De bekende race naar beneden.”

Gelijke rechten en gelijk loon voor gelijk werk

De FNV adresseert de tekorten in de zorg, de techniek en andere sectoren al jaren maar de oplossing zit volgens de bond niet in een online Talent Pool. De vakbond ziet dat mensen in de zorg noodgedwongen stoppen onder andere omdat zij niet van hun werk kunnen rondkomen of het werk niet meer volhouden door de gestegen werkdruk die de uitstroom oplevert. “Betere arbeidsverhouding, -omstandigheden, - voorwaarden en -inhoud zijn cruciaal en de beste oplossing voor de tekorten,” zegt Bolster. “Arbeidsmigranten zijn collega’s, die recht hebben op gelijk loon voor gelijk werk en gelijke rechten voor gelijk werk. Wet- en werkgevers hadden daar gisteren mee móeten en kúnnen beginnen.”

Gaat niet om 'kenniswerkers'

Volgens de vakbond misbruiken werkgevers in hun lobby de voorbeelden van ‘de kenniswerker bij ASML’ of ‘meer handen aan het bed in de zorg' om in de praktijk personeel binnen te kunnen halen dat onder de prijs aan het werk kan. Bolster: “Natuurlijk speelt krapte op de arbeidsmarkt een rol maar wat we vooral gaan zien is dat een Oost-Europese seizoens- of glasvezelarbeider wordt vervangen door een Aziatische of Afrikaanse met nog minder rechten en onder nóg slechtere arbeidsomstandigheden. Dat is gewoon een heel slecht idee.”