Clicky


Zeeuwse Staten willen actie tegen uitstoot schepen en verzilting

Zeeuwse Staten willen actie tegen uitstoot schepen en verzilting
17-11-2023 15:17 | Algemeen | auteur ANP

MIDDELBURG - Actie van het Rijk bij het terugdringen van de stikstofuitstoot door de scheepvaart, meer aandacht en middelen voor innovaties die kunnen bijdragen aan het terugdringen van stikstof in de veehouderij en een beter beeld van de gevolgen van verzilting. Dat zijn enkele punten uit een brief met bedenkingen en wensen die Provinciale Staten van Zeeland hebben opgesteld naar aanleiding van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG).

Een meerderheid van de fracties schaarde zich vrijdag in een Statenvergadering achter deze brief aan Gedeputeerde Staten. GroenLinks-PvdA, SP en Partij voor de Dieren gingen niet akkoord. De Statenfractie van GroenLinks-PvdA liet weten dat ze zich onvoldoende kon vinden in de brief, omdat voor enkele voorgestelde aanvullingen op de wensenlijst geen meerderheid was. Het betrof amendementen waarin onder meer werd gepleit voor een grotere inzet op biologische landbouw en voor onderzoek naar de overschakeling van veeteelt naar akkerbouw of een gemengd bedrijf.

In de brief aan GS laten de Statenfracties weten dat ze een beter beeld willen krijgen van de verzilting en de gevolgen daarvan voor de zoetwatervoorziening en de landbouw. Ook willen de Staten dat het Rijk stappen zet om de effecten van de uitstoot van de scheepvaart terug te brengen. In Zeeland is de stikstofdepositie vooral afkomstig uit het buitenland en van de industrie en scheepvaart.

Ook vragen de Zeeuwse Staten meer aandacht en middelen voor innovaties die kunnen bijdragen aan het terugdringen van stikstof in de veehouderij. Ze vragen GS het Rijk te polsen voor financiële steun.

Zeeland diende begin juli de conceptversie van het plan landelijk gebied in bij demissionair minister Christianne van der Wal. De provincie denkt ongeveer 1,7 miljard euro nodig te hebben om de doelen voor natuur, klimaat, water en stikstof te kunnen behalen.