Clicky


Extinction Rebellion bezet vertrekhal Maastricht Aachen Airport

Extinction Rebellion bezet vertrekhal Maastricht Aachen Airport
18-11-2023 14:31 | Incidenten | auteur ANP

BEEK - Actievoerders van Extinction Rebellion hebben zaterdagmiddag de vertrekhal bezet van Maastricht Aachen Airport (MAA). Ze willen een verbod op privé-jets op MAA, fors minder luchtvervuiling en uitstoot van (ultra-)fijnstof, en een stop op gemeenschapsgeld naar het vliegveld. Mocht dit onhaalbaar zijn, dan willen de activisten sluiting van het vliegveld.

"MAA maakt te weinig omzet om te verduurzamen en zal in de toekomst niet levensvatbaar zijn", zegt XR in een verklaring. "Wij pleiten er dan ook voor dat de MAA zich voorbereidt op een faillissement, onder andere door een fonds op te zetten om werknemers om te scholen naar toekomstbestendige groene banen en door een alternatief bestemmingsplan gereed te hebben waarmee het gebied kan worden ingezet voor een gezonde en prettige leefomgeving voor omwonenden en waarin natuur weer kan floreren."

XR noemt het vliegveld een prestigeproject van de provincie Limburg, die MAA wil openhouden ondanks de vele miljoenen verlies per jaar. Het vliegveld vormt volgens XR een zware belasting voor de dichtbevolkte omgeving op het gebied van milieu en geluidsoverlast. Het vliegveld zou bovendien overbodig zijn, omdat in een straal van 80 kilometer meerdere en grotere vliegvelden liggen.

XR verwerpt argumenten van MAA zelf dat het vliegveld van nationaal belang zou zijn of van groot belang voor de werkgelegenheid. Er werken volgens de actievoerders zo'n 550 mensen direct en indirect. De argumenten om MAA open te houden staan volgens XR "in geen verhouding tot de luchtvervuiling en milieuschade, en de structurele financiële tekorten van dit vliegveld. Daarbij blijkt uit verschillende onderzoeken dat het vliegveld waarschijnlijk nooit economisch rendabel en levensvatbaar zal zijn, en dat sluiting de beste optie is voor Limburg."