Clicky


De Mandemakers Groep voegt volledig elektrische eActros toe aan wagenpark

De Mandemakers Groep voegt volledig elektrische eActros toe aan wagenpark
29-11-2023 10:43 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

AMSTERDAM - De Mercedes-Benz eActros 300 is in gebruik genomen door De Mandemakers Groep. Deze volledig elektrische bakwagen wordt ingezet voor de levering van keuken-, meubel- en sanitairproducten bij consumenten in de binnensteden van onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De Mandemakers Groep loopt hiermee vooruit op de zero emissie zones die in binnensteden vanaf 2025 van kracht worden. Transportmanager Marcel van Veldhoven vertelt: “Als je een betere wereld wil, moet je durven pionieren.”

In de komende jaren verdwijnt de vrachtwagen met dieselmotor gaandeweg uit de binnensteden in Nederland. De wetgeving schrijft onder andere voor dat alle nieuw aangeschafte trucks vanaf 2025 emissievrij hun werk moeten doen. Die verandering was een van de aanleidingen van De Mandemakers Groep om de eActros 300 bakwagen aan te schaffen. Marcel van Veldhoven: “Het transport van onze producten is en blijft ons werk. We verzorgen alles van sales tot aftersales en daar tussenin. Een groot deel van onze vloot moet straks elektrisch zijn, want onze klanten wonen ook in de binnenstad. We willen niet wachten met veranderen tot de wet het afdwingt, maar investeren nu al in een schonere wereld. En dus zijn we ons gaan oriënteren op een elektrische bakwagen voor dit werk.”

Eerst sceptisch

Mercedes-Benz Trucks is al jaren hofleverancier van zowel bakwagens als trekker-opleggers voor de De Mandemakers Groep. Richard Bos, Key-Accountmanager bij Daimler Truck: “Voor het werk in de binnensteden zet Mandemakers – vanwege de wendbaarheid – bakwagens in. We hebben Marcel van Veldhoven daarom uitgenodigd om de eActros 300 rijdend te ervaren tijdens een speciaal event in en rondom onze fabriek in Wörth, Duitsland.” Hierover vertelt Van Veldhoven: “In eerste instantie waren we sceptisch. Deze elektrische variant moet het opnemen tegen een product dat al meer dan 100 jaar in ontwikkeling is: de diesel. De eerste kilometers met de eActros waren echter al meer dan overtuigend. Dit rijdt heel comfortabel. Je hebt altijd veel trekkracht beschikbaar en de truck doet zijn werk muisstil.”

Meer dan fabrieksopgave

Na het event en twee weken testrijden met de eActros besloot De Mandemakers Groep om als een van de eerste retailers te gaan pionieren met elektrisch vrachtvervoer: de eActros 300 ging in bestelling en werd begin september geleverd. “De actieradius is volgens fabrieksopgave 300 kilometer op een volle accu. Nu, na krap 2 maanden, rijdt de truck echter even ver als de bakwagens op diesel: zo’n 320 tot 360 kilometer op een dag. Voor nu hebben we een mobiele laadunit aangeschaft en daarmee laden we de truck ’s nachts op. De chauffeurs die ermee gereden hebben, zijn zeer enthousiast over hoe dit rijdt. “Ik kom een stuk meer ontspannen thuis na een dag werken” en “Doe mij er maar elke dag zo een”, hoor ik terug. En dat terwijl het collega’s zijn die, zogezegd, de diesel door de aderen hebben lopen!”, lacht Van Veldhoven.

Begeleiding bij implementatie

De ingebruikname van de eActros 300 bakwagen is een betekenisvolle nieuwe stap in de toch al indrukwekkende samenwerking tussen De Mandemakers Groep en Mercedes-Benz Trucks. Van Veldhoven: “Onze trucks, zowel de bakwagens als de trekker-opleggers, zijn al tientallen jaren bijna uitsluitend van Mercedes-Benz. De uitstraling van het merk past goed bij die van ons. Het dieselverbruik is daarbij al jaren laag vergeleken met de concurrentie. Bovendien waarderen we het merk om de vele noviteiten. Op het gebied van veiligheid en comfort voor onze bezorgers, maar nu dus ook met de elektrische aandrijving. De service is altijd op hoog niveau. Zowel de importeur als onze huisdealer Van Mossel begeleiden ons nu bijvoorbeeld in het hele traject bij de implementatie van deze grote verandering.”

De Mandemakers Groep is de grootste retailer in Nederland op het gebied van keukens, meubelen en sanitair. Met bekende woonformules als Brugman keukens & badkamers, Keukenkampioen en Piet Klerkx zijn er op iedere meubelboulevard wel een of meerdere winkels van deze organisatie te vinden. Met de operationele bedrijven De Badenman, De Keukenman en De Meubelman is De Mandemakers Groep iedere dag bezig met de fulfilment van de klantreis na verkoop. Dit gebeurt allemaal in eigen beheer: van inmeten en orderverwerking, magazijn en transport, tot montage en klantenservice. De Mandemakers Groep neemt graag verantwoordelijkheid en gaat voor een leven lang werkplezier voor alle collega’s. Van Veldhoven: “Dit kunnen we alleen bereiken door samen te blijven leren en veranderen.” De eActros illustreert de hoge ambities, net als bijvoorbeeld de installatie van liefst 7.500 zonnepanelen op het hoofdkantoor van het bedrijf in Waalwijk.