Clicky


Amerikaans militair vliegtuig in zee gestort bij Japan

Amerikaans militair vliegtuig in zee gestort bij Japan
29-11-2023 11:21 | Ongevallen | auteur ANP

TOKIO - Een Amerikaans militair vliegtuig is in zee gestort bij het Japanse eiland Yakushima. Het gaat volgens de Japanse kustwacht om een toestel van het type Osprey. Aan boord waren zes mensen, zegt de kustwacht die eerder uitging van acht. Zeker een van hen is omgekomen.

De Amerikaanse strijdkrachten hebben in Japan op meerdere bases militairen gestationeerd. Het land behoort tot de belangrijkste Aziatische bondgenoten van de VS.

Getuigen zeggen dat het toestel rond 15.00 uur (lokale tijd) is neergestort. Daarbij zou de linker motor in brand gestaan hebben. De Japanse omroep NHK meldde dat vissersboten in totaal drie mensen hadden gevonden. Of dat inzittenden waren en hoe zij eraan toe zijn, is nog onduidelijk.

Aan de grond

Het vliegtuig dat is neergestort, was in gebruik bij de Amerikaanse marine en de Japanse Zelfverdedigingstroepen. Het gaat om een zogenoemde Osprey. Die vliegtuigen hebben motoren die naar boven kunnen draaien, waardoor ze ook kunnen vliegen als een helikopter.

De Osprey is in Japan omstreden omdat er te veel ongelukken mee zouden gebeuren. In augustus kwamen in Australië nog drie Amerikaanse mariniers om bij een ongeluk. In 2016 werden alle Amerikaanse vliegtuigen van dit type in Japan tijdelijk aan de grond gezet nadat een toestel een noodlanding had gemaakt. Toch stelden de VS en Japan recentelijk dat het veilig was om met de vliegtuigen te blijven vliegen.