Clicky


FNV: Eindbod Heineken zeer teleurstellend

FNV: Eindbod Heineken zeer teleurstellend
11-12-2023 10:24 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Na vier onderhandelingsrondes is het de vakbonden en werkgevers niet gelukt om de drie Heineken cao’s (Supply, Commercie en Group) af te spreken. Op 7 december is er tot laat in de avond onderhandeld. Aan het eind heeft Heineken voor alle drie de entiteiten een eindbod neergelegd. "Hierin staan een aantal positieve nieuwe afspraken, maar vooral het voorgestelde loon is zeer teleurstellend. Daarom leggen wij het eindbod met een negatief advies voor aan de leden", aldus vakbond FNV Voedingsindustrie.

Reden negatief stemadvies

"Wij leggen het eindbod negatief aan onze vakbondsleden voor. Waarom? Het huidige eindbod zorgt ervoor dat de reële lonen bij Heineken in 2022 en 2023 gedaald zijn. De reële lonen zijn de lonen na aftrek van de inflatie. Onacceptabel wat ons betreft. Daarnaast wil Heineken de MMRP invoeren. Dat zorgt ervoor dat alle nieuwe medewerkers in JG 20-25 buiten de cao komen. Weg zekerheid. Het eindbod is onder de maat en daarom roepen zij onze leden op het eindbod af te wijzen."

Vanaf 12 december houdt FNV Voedingsindustrie ledenvergaderingen voor leden en niet-leden. "We bespreken daar het eindbod en je kunt je stem uitbrengen. Een grote opkomst gaat voor betere afspraken zorgen. Als de meerderheid in de vergaderingen tegen stemt, toetsen we gelijk de actiebereidheid. Als 75 procent van de aanwezige leden op de vergaderingen vóór actie stemt, kunnen we een ultimatum naar Heineken sturen en hen een laatste kans geven om te reageren voordat we in actie komen. Het is dus van het grootste belang dat er veel mensen komen", aldus FNV.

Als de meerderheid van de leden tegen het eindbod stemt stemt "dan is het eindbod afgewezen en geven we dat aan Heineken door. We zullen Heineken vragen betere afspraken te maken. Doet ze dat niet, dan gaan we een ultimatum stellen. Dat doen we alleen wanneer daar draagvlak voor is. Met acties hopen we een nieuwe cao af te dwingen."

Als de meerderheid van de leden instemt met het eindbod, "dan respecteren wij die uitslag en zullen wij Heineken laten weten dat we het eindbod aanvaarden."