Clicky


Ministerie: minder mensen zijn voor krimp luchtvaart

Ministerie: minder mensen zijn voor krimp luchtvaart
13-12-2023 13:56 | Burgerluchtvaart | auteur ANP

DEN HAAG - Minder Nederlanders willen dat de luchtvaart gaat krimpen, zegt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Afgelopen jaren nam de steun voor krimp juist toe, maar nu is minder dan de helft van de ondervraagden voor het verminderen van het aantal vliegbewegingen op luchthavens.

De steun voor een krimp van de luchtvaart nam afgelopen jaren toe, meldt het ministerie, dat elk jaar onderzoek laat doen naar het draagvlak voor de luchtvaart. Dit jaar zei 47 procent van de ondervraagden krimp te steunen. Vorig jaar was 52 procent voor minder vliegbewegingen.

Van en naar Schiphol mogen vanaf 2025 minder vliegtuigen vertrekken en landen dan nu, zodat omwonenden minder geluidsoverlast ervaren. Eerder moest de luchthaven volgende zomer al krimpen, maar minister Mark Harbers (Infrastructuur) schortte dit plan vorige maand op.

Er zijn volgens het onderzoek ook mensen die juist willen dat de luchtvaart groeit, laat het ministerie weten. Van de ondervraagden wil 17 procent dit. Bijna 3 op de 10 mensen zeggen het aantal vliegbewegingen in Nederland goed te vinden.