Clicky


Iran tegen plan VS voor internationale taskforce om scheepvaart in de Rode Zee te beschermen

Iran tegen plan VS voor internationale taskforce om scheepvaart in de Rode Zee te beschermen
14-12-2023 10:14 | Buitenland | auteur ANP/RTR

DUBAI/TEHERAN - Iran heeft gewaarschuwd dat het plan van de Verenigde Staten voor een internationale taskforce om de scheepvaart in de Rode Zee te beschermen, tot "buitengewone problemen" zal leiden. Minister van Defensie Mohammad Reza Ashtiani noemde het plan irrationeel en zei dat "niemand een regio kan binnendringen waar wij domineren".

Afgelopen week werd in Washington bekend dat de VS in gesprek zijn met andere landen over een maritieme taskforce om de scheepvaart in de Rode Zee te beschermen. Die wordt sinds oktober bedreigd door de Houthi's in Jemen die worden gesteund door Iran.

De Houthi's vormen een bevolkingsgroep die in de Jemenitische burgeroorlog grote delen van het land beheersen, inclusief de hoofdstad en de westkust. Sinds Israël de bloedige aanvallen op de Gazastrook is begonnen, stellen de Houthi's dat ze de Palestijnen steunen door schepen in de Rode Zee die iets met Israël te maken zouden hebben tot doelwit te maken. Meerdere vrachtschepen zijn belaagd met raketten, drones of door kapers. Afgelopen maand werd een groot vrachtschip gekaapt en gedwongen naar de Jemenitische haven Hodeidah te varen.

De Rode Zee is samen met het Suezkanaal van cruciaal belang voor onder meer de handel tussen Europa en Azië, bijvoorbeeld voor de olie-export naar Europa toe. Woensdag waren er meldingen dat een tanker met brandstof op weg van India naar Noordwest-Europa door Houthi's werd belaagd. Veel vrachtschepen hebben gewapende beveiligers aan boord om piraten of kapers op afstand te houden.