Clicky


Ook grote rederij MSC mijdt Rode Zee na dreiging rebellen Jemen

Ook grote rederij MSC mijdt Rode Zee na dreiging rebellen Jemen
16-12-2023 13:39 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP

GENÈVE - Rederij MSC, een van 's werelds grootste containervervoerders, vaart voorlopig niet door de Rode Zee vanwege de dreiging van geweld van Houthi-rebellen uit Jemen. Het is volgens het in Genève gevestigde concern te onveilig voor zeevarenden om die belangrijke vaarroute te gebruiken. Vrijdag werd een schip van MSC aangevallen.

De opvarenden van het aangevallen schip, de MSC PALATIUM III, zijn ongedeerd gebleven. Volgens de rederij is het schip wel licht beschadigd.

MSC volgt het voorbeeld van branchegenoten Maersk en Hapag-Lloyd. Ook die grote scheepvaartbedrijven willen voorlopig niet via de Rode Zee varen. Volgens branchevereniging KVNR nam ook een aantal Nederlandse reders die beslissing.

Dat betekent dat schepen van de concerns dagenlang moeten omvaren. Via de Rode Zee en het Suezkanaal loopt namelijk de kortste route van de Indische Oceaan naar de Middellandse Zee.

Doordat de Rode Zee voorlopig te onveilig is, moeten MSC-schepen die tussen Europa en Oost-Azië varen om het zuidelijkste punt van Afrika heen. Die route via Kaap de Goede Hoop kost zo'n zeven tot tien extra dagen tijd, schat expediteur Flexport in een blogpost.

Ongeveer 12 procent van alle wereldhandel gaat over route via het Suezkanaal, zei algemeen directeur Marco Forgione van het Institute of Export & International Trade tegen persbureau Bloomberg. Problemen op die route kunnen "een domino-effect van schade en verstoringen veroorzaken binnen toeleveringsketens". Forgione wees daarbij ook op problemen met laagwater in het Panama-kanaal, een andere belangrijke vaarroute voor de wereldhandel.

De Houthi's voeren geregeld aanvallen uit op vrachtschepen als vergelding voor de Israëlische bombardementen in de Gazastrook. Ze verklaarden eerder de PALATIUM III te hebben aangevallen omdat het schip naar Israël zou varen, maar volgens gegevens van informatieplatform MarineTraffic was de Saudische stad Jeddah de bestemming.