Clicky


FNV: verbetering nodig bij PostNL na berisping inspectie

FNV: verbetering nodig bij PostNL na berisping inspectie
19-12-2023 14:16 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - PostNL moet volgens vakbond FNV stappen zetten naar betere arbeidsomstandigheden, nu de Arbeidsinspectie heeft geconcludeerd dat medewerkers van PostNL-distributiecentra te zwaar fysiek werk doen. De inspectie bevestigt volgens FNV-bestuurder Maadey Meuleman wat de vakbond naar eigen zeggen eerder al constateerde.

Op meerdere locaties ontdekte de inspectie dat personeel te zwaar werd belast. Zo zagen arbeidsinspecteurs dat medewerkers van postsorteercentra in Nieuwegein en Den Bosch zwaar werden belast bij het sorteren van pakketten. Daarbij werd gekeken naar het gewicht van de pakketten en hoe vaak deze werden getild. De inspecteurs zagen dat deze "handmatig van vrachtwagens naar kleiner vervoer" werden getild, zonder dat daar hulpmiddelen aan te pas kwamen. Dat gold ook bij het voorttrekken van tot wel drie volle rolcontainers met pakketten. Ook distributiecentra in Dordrecht en Venlo werden gecontroleerd.

De toezichthouder eist nu dat PostNL maatregelen neemt om het werk lichter te maken. FNV wil dat de postverwerker "voldoende medewerkers inzet op de werkvloer, voldoende hulpmiddelen beschikbaar stelt en medewerkers die als uitzendkracht aan het werk zijn in vaste dienst neemt". Juist flexwerkers worden zwaarder belast dan vaste medewerkers, volgens Meuleman.

Naast controle op zwaar werk controleerde de Arbeidsinspectie ook de arbeidsomstandigheden tijdens nachtdiensten. Dat onderzoek loopt nog, maar de inspectie vermoedt dat medewerkers meer van deze diensten draaiden dan wettelijk is toegestaan. "Werken in de nacht kan negatieve gezondheidseffecten tot gevolg hebben. Er gelden daarom bepaalde regels voor nachtelijke arbeid", legt de toezichthouder uit.