Clicky


Leider: alle schepen van landen anti-Houthi-coalitie doelwit

Leider: alle schepen van landen anti-Houthi-coalitie doelwit
19-12-2023 20:47 | Buitenland | auteur ANP/AFP

SANAA - De schepen van alle landen die zich tegen de Jemenitische Houthi's keren, zijn volgens een leider van de stam, Mohammed Ali al-Houthi, doelwit van Houthi-strijders. De Verenigde Staten hebben net een multinationale militaire coalitie op touw gezet om de scheepvaart in de Rode Zee te beschermen. Nederland doet ook mee aan deze operatie Prosperity Guardian (hoeder van de welvaart).

De Houthi's hadden eerder gezegd dat ze enkel schepen belagen waarvan ze denken dat die iets met Israël te maken hebben. Ze doen dat uit woede over de Israëlische aanvallen op de Gazastrook. De Houthi's bestoken schepen met raketten, drones en boten met gewapende schutters.

Een Jemenitisch medium heeft gemeld dat de leiders van de Houthi's hebben vergaderd over de vraag waarom zoveel projectielen hun doel missen. Daar zou iets aan worden gedaan en er wordt ook gewerkt aan het sturen van bootjes beladen met explosieven naar schepen die voorbij varen.

De Houthi's uit het noorden van Jemen krijgen in de Jemenitische burgeroorlog steun van het sjiitische Iran. De Houthi's hebben grote delen van Jemen in handen, inclusief de hoofdstad Sanaa en de westkust aan de Rode Zee. Jemen heeft ruim 400 kilometer kust aan die zee, die bij de Straat van Bab al-Mandab slechts ruim 30 kilometer breed is.